Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Snímky Leonid

Snímky Leonid

Snímek stopy bolidu od Martina McKenny
Snímek stopy bolidu od Martina McKenny
V době maxima meteorického roje Leonid v roce 2009 bylo na oblohu namířeno velké množství pozorovací techniky a tak není divu, že byla pořízena celá řada pěkných snímků, případně videozáznamů. Jednu z nejpůsobivějších fotografií pořídil amatérský astronom Martin McKenna ze Severního Irska.

Během noci 16./17. listopadu v době mezi 02:00 a 06:30 UT napozoroval 89 meteorů, z toho 64 Leonid. Nejlepší "úlovek" zaznamenal v čase 05:57 UT. To mu přes zorné pole prolétl bolid zelené barvy, jasnější než Měsíc v úplňku, za kterým se táhla stříbřitá stopa. Její délka byla minimálně 40 stupňů a na obloze se dala pozorovat asi 10 minut. Nejprve byla rovná, ale vlivem větrných proudů se postupně zkroutila do podoby, kterou můžete vidět na přiloženém obrázku. Barva stopy se měnila od modrofialové po oranžovou.

Tři velmi pěkné snímky jasných meteorů od jiných autorů (zleva): Andreas Gada, Victor van Wufen, Malcolm Park

Leonida 2009 Andreas Gada
Leonida 2009 Andreas Gada
Leonida 2009 Victor van Wulfen
Leonida 2009 Victor van Wulfen
Leonida 2009 Malcolm Park
Leonida 2009 Malcolm Park

Další fotografie a videa Leonid můžete najít ve fotogalerii.

Zdroj: http://spaceweather.com


Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »