Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Temná hmota s Petrem Kulhánkem

Temná hmota s Petrem Kulhánkem

ČAM 2011.07 - LBN 134 – temná mlhovina v Lištičce
ČAM 2011.07 - LBN 134 – temná mlhovina v Lištičce
V sobotu 16. listopadu 2013 v 16:10 uvede Český rozhlas Plus pořad Nebeský cestopis s astrofyzikem prof. RNDr. Petrem Kulhánkem, CSc. Hlavním tématem bude temná hmota ve vesmíru.

Máloco má v astronomii takový punc tajemna jako temná hmota. Ta představa, že ve vesmíru je obrovské množství něčeho, co vůbec nevidíme, je přinejmenším znepokojivá. To tajemné něco, se projevuje gravitací, takže buďme rádi, že můžeme odhadovat alespoň hmotnost této entity. Je to nicméně zoufale málo, proto existuje řada teorií, co by temná hmota mohla být. Některé z nich se podařilo vyvrátit, jiné působí pravděpodobně, ale tak už to ve vědě chodí.

Pokusíme se s Petrem Kulhánkem odpovědět na základní otázky Jak byla temná hmota objevena? Kolik jí je ve vesmíru? Jak se hledá? Jakými vědeckými přístroji se studuje? Z čeho se pravděpodobně skládá?

Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem Autor: Český rozhlas
Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem
Autor: Český rozhlas
V pravidelných rubrikách si na obloze si ukážeme Mléčnou dráhu a anglická astronomka Carole Mundell z univerzity Johna Moorse v Liverpoolu nám představí aktivní galaktická jádra

Jak pořad poslouchat? Pokud budete na internetu, můžete použít přehrávač streamu ČRo Plus. Stanice vysílá i na středních vlnách, digitálně, přes satelit. Vše je vysvětleno zde. Kdo si nenajde čas v sobotu 16. listopadu od 16:10 do 17:00, může si pořad stáhnout z archivu. V něm se objeví jen několik minut po 17 hodině.

Za 14 dní 30. listopadu si budeme tentokrát s Jiřím Grygarem v Nebeském cestopisu povídat o Zemi jako kosmickém tělesu pod vlivem vesmíru.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »