Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  V kinech: hvězdná ESO Paranal

V kinech: hvězdná ESO Paranal

Evropská jižní observatoř
Evropská jižní observatoř
Tisková zpráva Evropské jižní observatoře (038/2008):

Nové 22. dobrodružství Jamese Bonda mělo ve Velké Británii premiéru 31. října. V kinech ostatních států světa bude uvedeno o týden později (6.11.). Klíčovou lokací ve filmu je Residencia, hotel pro astronomy a personál observatoře ESO na Paranalu.

Quantum of Solace je zatím posledním snímkem z úspěšné série filmů o proslulém agentovi 007 britské tajné služby MI6. Agenta "tajné služby Jejího veličenstva" opět hraje Daniel Craig.

Klíčové scény filmu byly natáčeny na Paranalu, který hostí VLT Evropské jižní observatoře. V současnosti je VLT nejmodernějším dalekohledem světa. Běžně se zde nachází nanejvýš 100 astronomů, inženýrů a techniků. Během natáčení na konci března zde ale na pár dní zavítal 300 členný tým filmařů. Každé ráno strávili na cestě z domovského hotelu v Antofagastě na místo natáčení až dvě hodiny.

"Jsme rádi, že se takový film natáčel na Paranalu. Rádi jsme sledovali, jak šetrně se filmový štáb choval ke svému okolí a jak důsledně bral na vědomí, že se nachází na observatoři během pracovní doby," říká generální ředitel ESO Tim de Zeeuw a dodává: "Paranal je výjimečnou observatoří na výjimečném místě. Není se čemu divit, že hraje hlavní roli ve filmu o Jamesi Bondovi."

Filmaři využili pro natáčení převážně exteriéry zdejšího zázemí pro zaměstnance observatoře - Residencie. Ve filmu se Residencia objevuje jako "Perla de Las Dunas" - jedinečný hotel v poušti.

Cerro Paranal je hora s výškou 2600 m.n.m., ležící v chilské poušti Atacama. Jedná se pravděpodobně o nejsušší místo na Zemi. Vysoká nadmořská výška a nízká vlhkost vzduchu z Paranalu dělají ideální pozorovací stanoviště pro astronomy. Aby zde mohli žít a pracovat, bylo třeba postavit hotel či zázemí - Residencii. Nalézá se v něm mimo jiné tropická zahrada a bazén pod futuristickým kopulovitým stropem, který dodává interiéru pocit otevřeného prostoru uvnitř chránících zdí. Stavba architektů Auera & Webera získala ocenění za design.

Režisér filmu Quantum of Solace Marc Forster byl hlavním iniciátorem myšlenky, natáčet na tolika neobvyklých místech. "Exotické lokace jsou obchodní značkou filmů o Jamese Bondovi. Hrají důležitou roli pro divákův pocit, že se nachází v jiném světě. Není lehké nalézt místa pro natáčení, neboť laťka je vysoko a svět dnes menší. Museli jsem rovněž najít místa, která by odpovídala Bondově povaze. Jeden z důvodů, pro který jsem si vybral poušť, bylo například to, že odráží Bondovu osamělost."

Pod tlakem nalézt zajímavé místo si vedoucí výpravy Dennis Gassner vybral ESO na Paranalu v poušti Atacama. "Je to nejodlehlejší místo, kam jsme se vypravili a jeho výběr byl od počátku zřejmý. Procházeli jsme jednotlivé pouště a když přišla řeč na Atacamu, sedl jsem si k internetu. Na první webové stránce o Atacamě byl velice malý snímek hotelu ESO, ale i tak mne ihned oslovil. Byl jsem v Londýně a Marc Forster seděl u svého počítače v Los Angeles. Za pár minut mi volá a říká: Máme to! To je ono!"

Budova na Paranalu se jistým způsobem váže k Bondovým filmům ze šedesátých let. Gassner k tomu říká: "Nevybral jsem si hotel ESO kvůli kopuli, přestože ta spojuje toto místo s jednou úžasnou scénou z filmu Dr. No. Jde o souhru okolností. Jsem však za takovou náhodu vděčný, protože mám tuto scénu rád."

Většina scén, odehrávajících se v interiéru Residencie, byla ovšem natočena v historických Pinewood Studios v Buckinghamshire poblíž Londýna. Produkce si vybrala slavný ateliér 007 plus pět dalších studií, kde postavila během 6 měsíců natáčení 14 různých interiérů. Interiéry hotelu byly postaveny v ateliéru 007. K nafilmování střetnutí mezi Bondem a jeho protivníkem Greenem zde bylo instalováno celkem 50 výbušnin.

Dodejme ještě, že recepční hotelu hraje vnučka Charlieho Chaplina Oona Chaplin. Její chilský otec je vedoucí kamery.

Poznámky:

První díl "ESO's video podcast" je ke stažení v různých formátech.

Multimédia

Zdroj: TZ ESO 038/08

Převzato ze stránek Hvězdárny Valašské Meziříčí. Archív Tiskových prohlášení ESO v češtině je k dispozici na adrese: www.astrovm.cz/eso.

Česká republika je členem Evropské jižní observatoře (ESO) od ledna 2007.
Národní kontakt pro ESO: Pavel Suchan - suchan(zavináč)astro(tečka)cz.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »