Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmírná videa: březen 2012

Vesmírná videa: březen 2012

Dny bez nocí - snímek z videa Brněnské hvězdárny
Dny bez nocí - snímek z videa Brněnské hvězdárny
Také březnová přehlídka zajímavých videí bude zasvěcena kosmonautice. Zaměříme se i na vysokou sluneční aktivitu a zajímavé kresby Jupiteru. Věnovat se budeme detailům na povrchu Měsíce a zamyšlení nad přílišným svícením nám na závěr dává právě uplynulá Hodina Země.

Budoucnost americké kosmonautiky

20. února uplynulo 50 let od prvního obletu Američana kolem Země. V dozvucích tohoto výročí vydala NASA zajímavé video o budoucnosti letů s posádkou. I když se třeba něco z toho nesplní, nelze NASA upřít, že svoje myšlenky umí dobře vizualizovat a podat veřejnosti. Létat do kosmu se bude, lidstvo je ve své podstatě určeno k objevování.

Test lodi Orion

Následující video ukazuje, jak si NASA představuje testovací let lodi Orion bez posádky v roce 2014. Vypuštěna bude na stávající raketě Delta IV Heavy a poté, co bude umístěna na parkovací dráhu, zapálí opět svůj motor a přesune se na vysokou oběžnou dráhu. Do takové výšky se loď pro lidskou posádku od dob Apolla nedostala. Z této dráhy přejde loď na přistání, aby se otestoval tepelný štít, což je primární cíl této mise. Přistání na padácích do oceánu bude podle podobného scénáře, jaký používali Američané už od prvních letů do kosmu.

ISS nad Pacifikem

Jak na horské dráze si budeme připadat na tomto zrychleném pohledu z Mezinárodní vesmírné stanice. Ocitáme se nad Tichým oceánem a pod námi zuří bouře nebo se mihotají polární záře. Hvězdy se vlivem pohybu stanice zdánlivě rozmazaly do podoby delších čar.

Záblesky geostacionárních družic

Vždy kolem rovnodennosti, když má Slunce podobnou deklinaci, jako satelity na geostacionární dráze, můžeme pozorovat v blízkosti zemského stínu zajímavé divadlo. Družice obvykle nepozorovatelná ani triedrem (10 až 15 mag), zjasní na krátkou dobu o několik řádů, takže jsou snadno viditelné jako hvězdy, které se v průběhu desítek sekund rozsvěcí a pak v řádu minut postupně hasnou. Tyto záblesky jsou ojediněle tak jasné, že by družice mohla být viditelná i pouhým okem. Lepší je ale dívat se do správných míst triedrem, nebo, jak vidíme na přiloženém videu, nasnímáme danou oblast a sestavíme time-lapse video.

Odkazované video má stále nesprávný titulek, že jde o neidentifikované objekty, tedy UFO. Na Astrofóru už to bylo rozebíráno a jde zcela určitě o zmíněné záblesky. Sám jsem se o podobné pokusil, ale tak pěkný výsledek se mi nepodařil. V triedru však záblesky byly pěkně viditelné. Pěkné animace na toto téma pořizoval také Milan Antoš, který zachytil například zatmívání družic Astra.

Jupiter očima astronoma a malíře

Pokud se nám sejdou okolnosti a máme k dispozici velký dalekohled a klidnou atmosféru, vynoří se na povrchu Jupiteru nevídané detaily. Jestliže je takový astronom amatér zároveň zručným malířem, jako Frédéric Burgeot, může vzniknout něco tak úžasného, jako je rotace Jupiteru a kolem letících měsíců vytvořené z jeho kreseb.

Východ Slunce

Úkaz, který patří mezi ty emotivnější zážitky v našem životě. Ačkoli to očekáváme, jako něco samozřejmého, někde v hloubi mysli je východ Slunce spojen s něčím, co přináší pocit uklidnění, že noc definitivně skončila a na povrch vyplouvají nejrůznější pozitivní myšlenky. Je velmi hezké si někdy brzy z rána vyrazit někam na kopec a vychutnat si takový východ Slunce na vlastní oči. A co třeba pořídit při tom ještě time-lapse video? Ještě to nestačí? Dobře, přidejme ještě emotivní popředí v kontrastu se zvláštním pozadím. To je přesně video od Romana Vaňúra. Slunce osvětlující kostelík a páru z elektrárenských věží v dáli.

Silná sluneční erupce

Vy nás ale zásobujete, mohl si člověk pomyslet při pohledu na Slunce v první polovině března. Jedna jediná aktivní oblast a tolik silných erupcí. Jednu, tu nejsilnější třídy X 5 a s ní spojené výrony plasmy a sluneční tsunami si představíme v dalším videu z báječné sluneční observatoře SDO.

Detaily na Měsíci

Bezprecedentní detaily dokáže na povrchu Měsíce rozlišit sonda Lunar Reconnaissance Orbiter. Balvany, malé krátery, přistávací moduly Apollo, jejich přístroje, Lunochody, to vše neuniklo kameře s vysokým rozlišením. Následující video nás zavede na přivrácenou i odvrácenou stranu Měsíce, do nitra kráterů i na rozlehlé planiny měsíčních moří.

Dny bez nocí

Skutečně nikomu nevadí, že si musí v noci zatahovat rolety? Že nedaleký průmyslový areál udělal z noci den? Vymazal z oblohy i nejjasnější hvězdy? Jsme tak bezmocní, jak nám předvádí naše vládnoucí garnitura i proti světelnému znečištění? Světla se šíří nekontrolovaným tempem. Jediné na co je třeba apelovat je nezhasínat, jak navrhuje aktivita Hodina Země, ale hlavně svítit účelněji.

Odkazy na videa pro vás připravuje Klub astronomů Liberecka, pobočka ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »