Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vyfotografujte Rosettu!
Pavel Koten Vytisknout článek

Vyfotografujte Rosettu!

15_flyearth_L,2.jpg
V pátek proletí v těsné blízkosti naší planety sonda Rosetta mířící ke kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko. Z Evropy bude pozorovatelná jako objekt 8. nebo 9. hvězdné velikosti. ESA při této příležitosti vypsala soutěž pro amatérské fotografy. První místo bude odměněno návštěvou řídícího střediska při startu sondy Venus Express.

Sonda Rosetta se na svou desetiletou cestu ke kometě vydala v březnu loňského roku. Toto setkání se Zemí je jedním z několika gravitačních manévrů, které sondu čekají. Průlet ve vzdálenosti 1900 km od zemského povrchu zvýší rychlost kosmické sondy a vyšle ji k dalšímu setkání tentokrát s planetou Mars, ke kterému dojde za dva roky. Následovat budou ještě další dvě setkání se Zemí a pak už bude mít sonda dostatečnou rychlost, aby mohla dosáhnout komety. Průlet bude rovněž využit pro kalibraci přístrojů při pozorování Měsíce.

K nejmenšímu přiblížení dojde v pátek 4. března ve 23:10 hod. středoevropského času. V té době se bude sonda nacházet nad Mexikem a z Evropy už nebude pozorovatelná. Z našeho regionu ji bude možno zahlédnout v době, kdy se bude k Zemi přibližovat. Bude viditelná na rozhraní souhvězdí Lva a Sextantu a poté se začne rychle posouvat přes Blížence k západu. Před 23. hodinou zmizí za západním horizontem. Z Evropy nebude bohužel pozorovatelná pouhým okem, protože se bude nacházet stále ještě daleko. S jasností mezi 8. a 9. magnitudou bude ale v dosahu menších amatérských přístrojů.

Evropská kosmická agentura (ESA) proto vypsala fotografickou soutěž pro amatérské astronomy. Nejlepší tři snímky budou odměněny. První cenou jsou dvě vstupenky do řídícího střediska ESA v Darmstadtu na start evropské sondy Venus Express, který se uskuteční v polovině letošního roku. Druhá a třetí cena zahrnuje trička a plakáty s motivy kosmických výprav ESA. Dead-line pro zaslání snímků je poledne 11. března 2005.


Zdroj:Rosetta Up Close photo contest
Dráha a vyhledávací mapky
Space.Com.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »