Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Výstava ZE ZEMĚ DO VESMÍRU
Jana Tichá Vytisknout článek

Výstava ZE ZEMĚ DO VESMÍRU

Planetární mlhovina Helix. Autor: HST
Planetární mlhovina Helix.
Autor: HST
Zveme Vás na výstavu astronomických snímků z Evropské jižní observatoře v rámci Mezinárodního roku astronomie v Jihočeské vědecké knihovně (Lidická tř., přízemí) v červnu 2009. Tu pořádá Hvězdárna a planetárium České Budějovice od 1. do 30. června.

Mezinárodní rok astronomie (International Year of Astronomy - IYA 2009) je celosvětovou aktivitou vyhlášenou Mezinárodní astronomickou unií a UNESCO pro podporu zájmu o astronomii. Jeho hlavní motto zní "Objevujte vesmír" čili představení astronomie a jejího přispění k rozvoji společnosti a kultury s důrazem na vzdělávání a zapojení veřejnosti.

Jedním z celosvětových projektů Mezinárodního roku astronomie je "From Earth to the Universe" čili "Ze Země do vesmíru"- rozsáhlá série výstav podivuhodných astronomických snímků ve více či méně obvyklých výstavních místech.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti proto mimo akce ve svých prostorách připravila ve spolupráci s Jihočeskou vědeckou knihovnou výstavu barevných velkoformátových astronomických snímků umístěnou v přízemí budovy JVK na Lidické třídě. Výstava potrvá od 1. do 30.června 2009.

Vystavené snímky představují výběr z nejkrásnějších a zároveň vědecky nejzajímavějších objektů ve vesmíru nasnímaných obřími dalekohledy Evropské jižní observatoře (ESO - European Southern Observatory) na vrcholcích chilských And. Můžete mezi nimi najít mlhoviny s oblastmi vzniku nových hvězd, třpytivé hvězdokupy, pohled do středu naší Galaxie či rozštěpené kometární jádro. Evropská jižní observatoř je mezivládní evropská vědecko technologická organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli. V současnosti ji tvoří 14 členských zemí. Česká republika se stala členem ESO od roku 2007.

Hvězdárnu a planetárium i Jihočeskou vědeckou knihovnu zřizuje Jihočeský kraj.

Více najdete informací na:
www.hvezdarnaCB.cz
www.cbvk.cz
www.eso.org




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »