Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Zářijový workshop krajinářské astrofotografie v Pardubicích

Zářijový workshop krajinářské astrofotografie v Pardubicích

Workshop krajinářské astrofootgrafie 14 - 16. září 2018.
Autor: Petr Horálek.

V pátek a víkendu 14. – 16. září 2018 se na hvězdárně v Pardubicích uskuteční další workshop věnovaný krajinářské astrofotografii, které povede český astrofotograf Petr Horálek. V příjemném zázemí pardubické hvězdárny se zájemci budou moci nejen naučit nové postupy tohoto mladého fotografického oboru, ale také si v případě jasného počasí užít pohledu na hned 4 planety Sluneční soustavy nebo Měsíc přes druhý největší dalekohled v České republice, který je určený k pozorování pro veřejnost.

Bližší informace

Maximální kapacita je 12 míst, celková cena je 3200 Kč. Vážní zájemci musí zaplatit zálohu 400 Kč do 31. července 2018. Záloha je vratná v případě neuskutečnění workshopu v daném termínu (nebo pokud účastník zruší svou účast).

Pokud by zájemci potřebovali ubytování, lze je zajistit v nedalekém internátě (asi 400 metrů od hvězdárny) za 200 Kč/noc. Strava je vlastní (není zahrnuta v ceně), v příjemném zázemí hvězdárny je k dispozici kuchyňka, na terase pak bude gril, lze si rovněž objednat pizzu nebo zajít do nedaleké restaurace. Další informace na facebooku workshopu anebo přes email na horalek.peter@gmail.com.

Orientační program

(může se mírně změnit podle aktuální situace a zájmu účastníků)

Pátek

17:00: Přibližný příjezd účastníků
18:00: Večeře – grilování + za soumraku možnost pozorování planet a Měsíce v kopuli
20:00: Úvod do krajinářské astrofotografie I. + diskuze
22:30: Možnost dalšího pozorování oblohy v kopuli, příp. odchod na ubikace

Sobota

09:00: Snídaně
10:00: Úvod do krajinářské astrofotografie II. + diskuze
11:00: Praktická ukázka zpracování dat – zpracování panoramat od pořízení, složení v PTGui
12:00: Oběd
13:00: Pokračování praktické části – dodaných dat – v PTGui až po úpravy v Photoshopu (v průběhu budou krátké přestávky)
18:00: Večeře
19:00: Úvod do krajinářské astrofotografie III. + diskuze; po přednášce volná
22:30: Možnost pozorování planet v kopuli, příp. odchod na ubikace

Neděle

09:00: Snídaně
10:00: teoretická/praktická část podle průběhu v sobotu a konkrétních požadavků účastníků workshopu nebo přednáška „přednáška „Klenoty chilské oblohy“ – s důrazem na ukázku problémů při focení
12:00: Oběd, po obědě zakončení

Technické požadavky

Workshop je vesměs teoretický, neboť hvězdárna je ve městě a tedy světelné znečištění zabraňuje možnému focení. Data k praktickému cvičení tedy budou Petrem Horálkem dodána. Požadavky na techniku (pokud máte možnost): vlastní PC, ideálně Win 7 nebo 10, programy Adobe Lightroom, PTGui, Adobe Photoshop, Startrails, Deep Sky Stacker; některé budou dodány na místě, ale zejména Adobe programy mít vlastní je výhodou.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Workshopy krajinářské astrofotografie v Pardubicích a Beskydech
[2] Facebooková stránka workshopu 14. - 16. září 2018
[3] Facebook Petra Horálka
[4] Hvězdárna Pardubice



O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).

Štítky: Petr Horálek, Astrofotografie , Hvězdárna Pardubice, Astrofotoworkshop, Workshop, Astrofotografický workshop


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »