Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Zveme vás na venkovní výstavu Vesmír – Dobrodružství objevů

Zveme vás na venkovní výstavu Vesmír – Dobrodružství objevů

Výstava Vesmír – dobrodružství objevů.
Autor: Pavel Gabzdyl.

Na 20 panelech 2x2 metry najdete pohledy do objektů vzdáleného vesmíru, získané největšími teleskopy světa. Výstava bude od 26. do 30. června 2017 umístěna na Palachově náměstí v Praze, před Rudolfinem, jako součást programu mezinárodní astronomické události: Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017.

Výstava nefalšovanou vstupenkou do vesmíru

Výstava „Vesmír – Dobrodružství objevů“ začíná v naší Sluneční soustavě, kde jsou planety a menší tělesa upoutána na svých oběžných drahách okolo Slunce jeho gravitací. Poté vás provede životem hvězd od jejich zrození až po jejich smrt. V neposlední řadě se dozvíte, jak hvězdy ovlivňují mezihvězdné prostředí, jak hvězdné větry a záření formují mlhoviny do roztodivných tvarů a také budete svědky důsledků výbuchů supernov.

Dále spatříte galaxie, základní stavební kameny vesmíru. Výstava vám ukáže náš hvězdný ostrov, Mléčnou dráhu, čítající stovky miliard hvězd. Uvidíte i další roztodivné hvězdné ostrovy – galaxie různých tvarů a velikostí. Některé žijí v izolaci, jiné se vzájemně ovlivňují, propojují a rostou.

Každý z panelů výstavy je doprovázený popisem, ve kterém se dozvíte, co je na něm znázorněno. Obrazy jsou doplněny úryvky z básní Jana Nerudy (1834–1891) a Jaroslava Seiferta (1901–1986), laureáta Nobelovy ceny za literaturu. 

Při příležitosti Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017, který se koná v těchto dnech, 26. – 30. června 2017 v Praze, máte jedinečnou příležitost podívat se do vesmíru, který skýtá mnohá dobrodružství nových objevů.

Autoři výstavy

Podle španělské verze výstavy autorů: Guillermo Tenorio TagleEnrique Pérez
Upravili: Jan PaloušCyril Ron
Překlad: Petr Kubala

Kontakty a další informace:

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Telefon: +420 737 322 815
E-mail: pavel.suchan@asu.cas.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Evropský týden astronomie a kosmických věd 2017 nabídne jedinečný doprovodný program

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: EWASS 2017, Fotografická výstava


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »