Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Zveme vás na venkovní výstavu Vesmír – Dobrodružství objevů

Zveme vás na venkovní výstavu Vesmír – Dobrodružství objevů

Výstava Vesmír – dobrodružství objevů.
Autor: Pavel Gabzdyl.

Na 20 panelech 2x2 metry najdete pohledy do objektů vzdáleného vesmíru, získané největšími teleskopy světa. Výstava bude od 26. do 30. června 2017 umístěna na Palachově náměstí v Praze, před Rudolfinem, jako součást programu mezinárodní astronomické události: Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017.

Výstava nefalšovanou vstupenkou do vesmíru

Výstava „Vesmír – Dobrodružství objevů“ začíná v naší Sluneční soustavě, kde jsou planety a menší tělesa upoutána na svých oběžných drahách okolo Slunce jeho gravitací. Poté vás provede životem hvězd od jejich zrození až po jejich smrt. V neposlední řadě se dozvíte, jak hvězdy ovlivňují mezihvězdné prostředí, jak hvězdné větry a záření formují mlhoviny do roztodivných tvarů a také budete svědky důsledků výbuchů supernov.

Dále spatříte galaxie, základní stavební kameny vesmíru. Výstava vám ukáže náš hvězdný ostrov, Mléčnou dráhu, čítající stovky miliard hvězd. Uvidíte i další roztodivné hvězdné ostrovy – galaxie různých tvarů a velikostí. Některé žijí v izolaci, jiné se vzájemně ovlivňují, propojují a rostou.

Každý z panelů výstavy je doprovázený popisem, ve kterém se dozvíte, co je na něm znázorněno. Obrazy jsou doplněny úryvky z básní Jana Nerudy (1834–1891) a Jaroslava Seiferta (1901–1986), laureáta Nobelovy ceny za literaturu. 

Při příležitosti Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017, který se koná v těchto dnech, 26. – 30. června 2017 v Praze, máte jedinečnou příležitost podívat se do vesmíru, který skýtá mnohá dobrodružství nových objevů.

Autoři výstavy

Podle španělské verze výstavy autorů: Guillermo Tenorio TagleEnrique Pérez
Upravili: Jan PaloušCyril Ron
Překlad: Petr Kubala

Kontakty a další informace:

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Telefon: +420 737 322 815
E-mail: pavel.suchan@asu.cas.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Evropský týden astronomie a kosmických věd 2017 nabídne jedinečný doprovodný program

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: EWASS 2017, Fotografická výstava


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »