Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Cena Littera Astronomica za rok 2012

Cena Littera Astronomica za rok 2012

Logo České astronomické společnosti. Autor: ČAS.
Logo České astronomické společnosti.
Autor: ČAS.
Česká astronomická společnost ocenila cenou Littera Astronomica za rok 2012 Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran. Slavnostní předání ceny proběhne v pátek 19. října 2012 v 17:00 na 22. Podzimním knižním veletrhu v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Laureát zastupující nakladatelství, astronom Ing. Libor Lenža, zde od 17:15 přednese přednášku na téma O Slunci, sluneční aktivitě a knihách.

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 174 z 2. 10. 2012

Letošní udělení ceny Littera Astronomica je mimořádné. Česká astronomická společnost poprvé využila ustanovení ve statutu ceny a ocenila nikoliv autora nebo autorský tým, ale nakladatelství.

Cena Littera Astronomica České astronomické společnosti je určena k ocenění osobnosti nebo nakladatelství, která nebo které svým literárním dílem významně přispěly k popularizaci astronomie u nás. Littera Astronomica byla poprvé udělena v roce 2002 a jejími držiteli se dosud stali Doc. RNDr. Josip Kleczek, DrSc. z Astronomického ústavu AV ČR (dvojnásobný držitel), RNDr. Jiří Grygar, CSc. z Fyzikálního ústavu AV ČR, Ing. Antonín Rükl z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, Ing. Pavel Příhoda z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, RNDr. Oldřich Hlad z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, Doc. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. z Masarykovy univerzity v Brně, Mgr. Antonín Vítek, CSc. z Akademie věd ČR a Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z ČVUT. Cenu dotuje knihkupectví Kanzelsberger, a.s. (www.kanzelsberger.cz) a Společnost Astropis (www.astropis.cz).

Laureát převezme cenu z rukou knihkupce Jana Kanzelsbergera, spisovatelky a ředitelky 22. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě PhDr. Markéty Hejkalové. Laudatio pronese místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Česká astronomická společnost je přesvědčena, že nazrál čas netradičně ocenit nikoliv autora textů a knih, ale vydavatele. Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran (zkráceně NVA) se do dnešních dnů zapsalo do našich myslí především jako zaručený internetový obchod, kde seženeme vše či téměř vše z našeho oboru, rychle a snadno. NVA Aldebaran ale není čistě obchodní projekt. Mnohokrát se podílel jako podporovatel u jednotlivých akcí jako je Astronomická olympiáda, soutěže jako např. Moje vánoční kometa a dalších. Ale takhle by to mohlo vypadat, že "ruka ruku myje" a za dobrou spolupráci tedy patří dobrá cena. Je tedy potřeba se podívat do historie NVA. A zdůraznit, že "dojem odborné veřejnosti", že se jedná "pouze" o internetový obchod, je nedostatečný.

Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran vzniklo v únoru 2002. Jedním z impulsů k jeho založení byla absence méně nákladných odborných a mezioborových titulů z oblasti přírodních věd. První knihou, kterou NVA vydalo, byla jedna z knih Dr. Jiřího Grygara, která se také nedlouho poté dočkala svého druhého vydání.

Myšlenka oborově specializovaného nakladatelství brzy vyústila v další myšlenku, a to poskytnout zájemcům o odbornou a populárně-vědeckou literaturu příležitost nákupu „pod jednou střechou“. Tak vznikla myšlenka E-knihkupectví NVA specializovaného na přírodní vědy. I když vymezení není zcela striktní, více méně se do dnešního dne zachovalo.

V roce 2005 E-knihkupectví získalo novou podobu a od té doby využilo jeho služeb téměř 4000 klientů. Mnozí opakovaně a pravidelně. E-knihkupectví nabízelo celkem přes 500 titulů z oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Objem prodejů je možné jen obtížně zpětně dohledat, ale podle střízlivých odhadů se pohybuje v řádech mnoha tisíc kusů knih.

V péči NVA byly vydány knihy:

  • Astronomie a fyzika na přelomu tisíciletí II - Petr Kulhánek a kolektiv
  • Putování sluneční soustavou – František Martinek
  • Svět vědy a víry, Věda a víra - jednota, boj protikladů nebo lhostejnost? – Kolektiv autorů
  • Vybraná témata z mikroekonomie v grafech a pojmech – Pavel Tuleja
  • Zatmění Slunce a Měsíce a příbuzné úkazy 2003-2012 – František Martinek
  • Země z pohledu astronoma - Luboš Kohoutek

Bylo vydáno také velmi úspěšné CD-ROM – Prohlídka Měsíce, jehož autorem je přední odborník na tuto problematiku Mgr. Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária města Brna.

NVA také vydávalo komerční publikace a sborníky na zakázku.

Informace o NVA:
http://www.nva.cz
E-mail: obchod@nva.cz
Telefon: +420 777 696 694

Poštovní adresa - sídlo firmy
Libor Lenža
Poličná 491
757 01 Valašské Meziříčí
IČ: 731 28 635
DIČ: CZ6905015128

Víme o několika plánech, záměrech a snad i snech Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran, resp. jeho majitele i vykonavatele Ing. Libora Lenži, jehož jméno je v souvislosti s NVA naprosto zásadní. A také je tu jeho manželka, Ing. Naďa Lenžová. Ohlížíme se za nimi s velkou úctou. Jsme přesvědčeni, že pro Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran nazrál ten nejlepší čas pro jeho ocenění cenou Littera Astronomica.


22. Podzimní knižní veletrh se koná ve dnech 19. – 20. října 2012 v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Podrobnosti o 22. Podzimním knižním veletrhu a jeho programu naleznete na www.hejkal.cz/trh. Česká astronomická společnost v Havlíčkově Brodě již po jedenácté slavnostně udělí cenu Littera Astronomica za literaturu spojenou s astronomií.

Astronomický výběr z programu 22. Podzimního knižního veletrhu:

Po celou dobu konání veletrhu

Stánek České astronomické společnosti a Nakladatelství Aldebaran nabízí prodej knih.

Pozorování Slunce dalekohledem (zdarma). Za jasného počasí nabídneme návštěvníkům veletrhu, ale i kolemjdoucím pohled na Slunce přes filtry, kterými je možné pozorovat sluneční skvrny. Pozorování se uskuteční po dobu veletrhu (v pátek 10 – 19, v sobotu 9 – 17) před Kulturním domem Ostrov. V případě zatažené oblohy předvedeme vlastnosti dalekohledu na pozemských objektech. Za deště se pozorování nekoná. Zajišťuje Jihlavská astronomická společnost.

Pátek 19. října 2012

  • 15:30 - 16:00 představení laureáta ceny Littera Astronomica 2012 - Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran na stánku České astronomické společnosti. Možnost zakoupit na veletrhu dostupné knihy vydané NVA se 40 % slevou, ke každému nákupu publikace Zatmění Slunce a Měsíce a příbuzné úkazy 2003-2012 jako dárek zdarma.
  • 17:00 slavnostní předání ceny Littera Astronomica 2012 v Salonku 1 Kulturního domu Ostrov, Havlíčkův Brod, cenu předá knihkupec Jan Kanzelsberger a ředitelka Podzimního knižního veletrhu PhDr. Markéta Hejkalová.
  • 17:15 přednáška laureáta ceny Littera Astronomica 2012, Ing. Libora Lenži O Slunci, sluneční aktivitě a knihách (moderní pohled na Slunce jako hvězdu, pozorování projevů sluneční aktivity, sluneční cyklus a jeho vliv na naší planetu, od knih k pozorování a zpět ke knihám). V Salonku 1 v prvním patře Kulturního domu Ostrov, Havlíčkův Brod.

Kromě České astronomické společnosti (www.astro.cz) na přípravě spolupracuje Nakladatelství Aldebaran (nva@nva.cz) a Jihlavská astronomická společnost (www.jiast.cz). Více informací o 22. Podzimním knižním veletrhu najdete na www.hejkal.cz.

Tiskové prohlášení ke stažení:
[1] Formát DOC
[2] Formát PDF




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Podzimní knižní veletrh, Tiskové prohlášení, Ocenění, Libor Lenža


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »