Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Petr Hadrava: Vědu dnes ohrožují tendence k jejímu redukování jen na aplikovaný výzkum

Petr Hadrava: Vědu dnes ohrožují tendence k jejímu redukování jen na aplikovaný výzkum

Petr Hadrava pronáší děkovnou řeč za udělení čestné medaile Ernsta Macha Akademie věd.
Autor: Akademie věd ČR

Ve čtvrtek 30. června 2016 byla udělena Doc. RNDr. Petru Hadravovi, DrSc. čestná oborová medaile Ernsta Macha Akademie věd ČR za zásluhy ve fyzikálních vědách. Spolu s ním tohoto významného ocenění doposud dosáhli od roku 2003 jen 4 pracovníci Astronomického ústavu AV ČR. Petr Hadrava ji získal za významný přínos v oblasti výzkumu hvězd, ale rovněž i za výuku astronomie na akademické půdě a za popularizaci historie výzkumu vesmíru. My Vám dnes přinášíme reakci samotného laureáta na získání tohoto významného ocenění a jeho pohled na český přístup k vědě jako takový.

Následující text byl pronesen Doc. RNDr. Petrem Hadravou k příležitosti převzetí významného českého ocenění – čestné medaile Ernsta Macha Akademie věd ČR. Pronesl je jako reakci na laudatio pronesené prof. Vladimírem Karasem, ředitelem Astronomického ústavu AV ČR.

Děkuji Vláďovi za milá slova, zejména za připomenutí, že byl mým prvním diplomantem. Musím dodat, že tehdy nastavil laťku tak vysoko, že jsem později byl jen s málokterým studentem spokojen. Jsem ale přesvědčen, že důležitější je kvalita než kvantita studentů, stejně jako je důležitější kvalita vědecké práce než její kvantita. Proto si také velmi vážím medaile Ernsta Macha, u nějž obdivuji a mám za vzor jak šířku jeho záběru – od fyziky přes fyziologii až po filozofii vědy –, tak i hloubku jeho myšlenek. Z mého hlediska je významný Machův princip, který došel naplnění v obecné teorii relativity, nebo Machovo prosazování Dopplerova principu. Původním cílem Christiana Dopplera bylo objasnit rozdílné barvy některých dvojhvězd, v současnosti však jeho princip nachází spoustu praktických aplikací a je základem i mé metody analýzy spekter hvězdných systémů.

Vědu dnes ohrožují tendence k jejímu redukování jen na aplikovaný výzkum, zatímco základní výzkum „motivovaný pouhou zvědavostí“ je vydáván za nezodpovědné plýtvání prostředky. Bezděky mne napadají verše německého básníka Schillera v překladu českého básníka Vrchlického:

„Věda.
Vznešená, nebeská bohyně jednomu – druhému bývá
krávou pořádnou, vždy dodává másla mu dost.“

Příklad Ernsta Macha odhaluje omezenost takového přístupu. V sedmdesátých a osmdesátých letech 19. století, kdy vzduchem pluly balóny, se zabýval pošetilostmi, jako je nadzvukové proudění. Na aplikaci jeho výzkumu však došlo až o několik generací později, na přelomu čtyřicátých a padesátých let 20. století, kdy první letadla překonala rychlost zvuku, a tedy Machovo číslo jedna.

Jsem přesvědčen, že věda a vzdělanost se podobá spíše stromu: základní výzkum tvoří kořeny, jejichž úkolem je hledat cesty k novým zdrojům a udržovat stabilitu, vzdělání je kmen, který čerpá živiny vzhůru, a pouze pokud jsou tyto základy životaschopné, může na nich vykvést koruna aplikovaného výzkumu. Chamtivec, který usoudí, že plody nese jen koruna, a proto vykope a spálí kořeny a rozřeže kmen, se velké úrody nedočká.

Proto přeji budoucím generacím našich žáků svobodu bádání, aby je nezotročila kvantitativní kritéria a mohli se nechat vést „samotnou zvědavostí“ k perspektivním problémům vědy.

Kontakty a další informace

Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc.
Vědecký pracovník Astronomického ústavu AV ČR
Čerstvý nositel Medaile Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách
Tel.: 226 258 421
E-mail: had@sunstel.asu.cas.cz

RNDr. Vladimír Karas, DrSc.
Ředitel Astronomického ústavu Akademie věd ČR
Tel.: 323 620 116
E-mail: vladimir.karas@asu.cas.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Tel.: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc. — udělení Čestné oborové medaile Ernsta Macha...
[2] Fotogalerie: Předání Medaile Ernsta Macha 2016 Petru Hadravovi

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Petr Hadrava, Medaile Ernsta Macha Akademie věd ČR


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »