Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Srpnové výročí: Ludvík Očenášek

Srpnové výročí: Ludvík Očenášek

Ludvík Očenášek
Ludvík Očenášek
Před 140 lety, 4. srpna 1872, se narodil český vynálezce, konstruktér, letecký a raketový průkopník Ludvík Očenášek. Známý je také tím, že během první světové války vykonával odbojovou činnost, zejména odposloucháváním telefonních linek. Získanými informacemi napomohl ke vzniku samostatného československého státu.

Narodil se v malé vesničce Kříše v okrese Rokycany, ale již po šesti letech se celá rodina přestěhovala do Berku nedaleko Dolní Bělé na Plzni - severu. Důvodem bylo, že v okolí se těžily vitriolové břidlice a otec zde pracoval jako správce dolů. Nedlouho poté přišlo další stěhování, tentokrát na samotu Malenice do blízkosti obce Dražeň. Zde prožil Očenášek většinu svého mládí, na které později rád vzpomínal. Docházka do školy nebyla jednoduchá, protože musel denně ujít asi pět kilometrů do Dolní Bělé a po skončení vyučování stejnou vzdálenost zpátky. Po smrti otce roku 1888 se spolu s matkou a sourozenci přestěhoval do Prahy.

V současném hlavním městě nastoupil Očenášek nejprve do učení v továrně na mechanické a fyzikální přístroje Hodek a Hevert, později při zaměstnání začal studovat střední průmyslovou školu. Od roku 1893 pracoval v patentní kanceláři L. Vojáčka a zároveň byl posluchačem v oboru fyziky a elektrotechniky. Významným datem se pro Očenáška stal rok 1898, kdy se oženil a narodil se mu první potomek - syn Miroslav. Stejný rok založil mechanickou dílnu, kterou postupně rozšiřoval. Časem se z ní stal elektrotechnický závod, který měl kolem stovky zaměstnanců.

Nejvíce však Očenáška lákaly různé pokusy a vynálezy, týkající se letecké a později raketové techniky. Roku 1905 navrhl a postavil rotační letecký motor a o pět let později i letoun. O tom, jak byl tento stroj úspěšný, se prameny rozcházejí. Některé uvádějí, že se rozbil ještě před prvním letem, jiné tvrdí, že s ním Očenášek uletěl asi třicet metrů, což v té době byl slušný výkon.

Během první světové války Očenášek pracoval jako rentgenolog a jak již bylo zmíněno, aktivně se zapojil do odboje. Po jejím skončení začal svůj zájem postupně přesouvat od letectví k raketové technice. Dělal pokusy s plavidly, které byly poháněny raketovými motory, a uvažoval, že by se dal stejný princip použít i na doručování pošty. Zřejmě nejznámější jeho vystoupení proběhlo 2. března 1930, kdy na Bílé hoře u Prahy vypustil osm raket. Ty byly dlouhé kolem půl metru, k jejich pohonu byl použit střelný prach a dosáhly výšky 1,5 až 2 kilometry. Pozdější pokusy koncem 30. let již prováděl v utajení, aby se jím získané vědomosti nedostaly do rukou Němců. Údajně jeho rakety měly dolet až 2,5 kilometru.

V závěru druhé světové války, v pokročilém věku 73 let, bojoval na barikádách a byl při tom zraněn střepinami granátu. Z tohoto zranění se zotavil a dál se věnoval vynálezům. Zemřel roku 1949 během svého pobytu v Dražni ve věku 77 let.

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň, novinky na Facebooku.




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.

Štítky: Osobnost


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »