Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



František Martinek Ostatní

Mimozemšťany si nosíme v sobě (!?)

space-alien.jpg
Americký psycholog Frederick Malmstrom z americké vojenské akademie U.S. Air Force Academy objevil typické obrazy mimozemšťanů, uložené v "hlubinách" mozku, v podvědomí každého člověka. Malstrom se zabýval otázkou: proč lidé, popisující svůj únos mimozemšťany, kreslí většinou jeden a tentýž klasický obraz člověka s velkou hlavou, s velkýma šikmýma očima, s malými rty a bradou, s nosem ve tvaru malých vertikálních štěrbin a s šedou kůží?
Pavel Suchan Ostatní

Fotografická soutěž "Moje vánoční kometa..."

Společnost pro meziplanetární hmotu a Česká astronomická společnost vyhlašují fotografickou soutěž "Moje vánoční kometa...". Soutěž je určena pro všechny fotografy a výtvarníky-fotografy. Uzávěrka soutěže je 6.1.2006. První tři místa v každé kategorii budou odměněna věcnými cenami.

Pavel Suchan Ostatní

Jednání o vstupu ČR do Evropské jižní observatoře

P4020013_.jpg
Do České republiky dnes přiletí na krátkou návštěvu generální ředitelka Evropské jižní observatoře Prof. Catherine Cesarsky. Večer vystoupí ve zpravodajském pořadu České televize Události kometáře, ve čtvrtek pak na tiskové konferenci za přítomnosti předsedy Akademie věd. Hlavním účelem její cesty je jednání s předsedou Akademie věd ČR Prof. Václavem Pačesem, s předsedou Rady pro zahraniční styky Akademie věd ČR a zároveň předsedou Českého národního komitétu astronomického Prof. Janem Paloušem, vedením některých ministerstev a místopředsedou vlády pro ekonomiku Ing. Martinem Jahnem o vstupu naší země do Evropské jižní observatoře (ESO). Vstup ČR do ESO by mohl být oznámen během Valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie, které se bude konat v srpnu 2006 v Praze. Více o ESO na Paranal - továrna na vědu
Nejvzdálenější kupa galaxií
Utajená hvězda mezi kandidáty na exoplanety
Jsou hvězdy "šišaté"?
redakce Ostatní

Pomozte získat finance na Sluneční dalekohled pro obyvatele Plzně a okolí!

Hvězdárna a planetárium Plzeň soutěží se svým projektem na pořízeníSlunečního dalekohledu ve sponzorské soutěži Plzeňského Prazdroje Občanská volba. Veřejnost prostřednictvím veřejného hlasování rozhodne, který projekt vyhraje. Plzeň nemá funkční hvězdárnu ani planetárium. Může mít aspoň Sluneční dalekohled, pokud ji podpoříte v hlasování, a to zasláním SMS ve tvaru: HLA OVP E 5 na telefonní číslo 900 11 03, a to do 11. 11. 2005. Cena SMS je 3,- Kč (včetně DPH). Z jednoho telefonu může být zaslána pouze jediná SMS. Další informace ZDE.

Luděk Vašta Ostatní

Pravděpodobně objeven hrob Mikuláše Koperníka

kkgp.jpg
Autor heliocentrické teorie Mikuláš Koperník (1473-1543) byl pohřben ve fromborské katedrále u oltáře, o který se staral, jak bylo zvykem u kanovníku. Nebylo však známo, který oltář měl ve Fromborku na starosti.

Na obrázku je rekonstrukce tváře na základě nalezené lebky.

Jan Verfl Ostatní

Den s Astropisem - 2005

V sobotu 26. 11. pořádá v pražské Akademii věd Společnost Astropis další Den s Astropisem, den plný zajímavých přednášek našich předních odborníků v oblasti astronomie. Vstup je zdarma, avšak počet míst v sále je omezen, takže je nutná předchozí registrace. V tuto chvíli zbývá posledních několik desítek volných míst - více informaci a regiistrační formulář najdete na www.astropis.cz.
redakce Ostatní

Vědecká kavárna s prof. Jim Al-Khalili

image001.jpg
Dovolujeme si vás pozvat na další ze série vědeckých kaváren pořádaných Britskou radou v České republice. Uskuteční se 8.11. od 18:00 v klubu Roxy (prostor NoD), Dlouhá 33, Praha 1. Tentokrát bude přednášet Prof. Jim Al-Khalili, který působí na univerzitě v Surrey jako profesor fyziky a zároveň profesor v oblasti popularizace vědy. Provede nás myšlenkami moderní fyziky založené na Einsteinově teorii relativity a na povaze prostoru a času se zaměřením na paradoxy cestování časem a na to, zda je to podle současných teorií fyziky skutečně možné. Prof. Al-Khalili je autorem mnoha publikací a knih, z nichž u nás byly přeloženy následující tituly: "Jádro cesta do srdce hmoty" a "Černé díry, červí díry a stroje času".

Moderátorem bude Dr. Michael Londesborough, účastníci kavárny se mohou zúčastnit slosování o ceny.

Jana Tichá Ostatní

Kopule je nahoře

kopulenahoru4.jpg
Budování nové kopule pro jihočeský teleskop KLENOT překročilo svoji nejzávažnější/nejkritičtější fázi. V sobotu 8.října 2005 zvedl velký jeřáb dřevěnou, mědí oplechovanou kopuli a usadil jí na nově vybetonovaný věnec na budově hvězdárny. Následovat bude výsledná náročná fáze dokončování a dolaďování mechanických i elektrických prvků a doplnění těch klempířských prvků, které mohou být osazovány až po usazení kopule na místo.
Pavel Kapoun Ostatní

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě slaví 25 let

V Galerii VŠB - Technické univerzity v Ostravě (1. patro hlavní budovy A, tř. 17. listopadu, Ostrava-Poruba) se od 12. října do 18. listopadu 2005 koná výstava, která je věnována 25ti letům činnosti hvězdárny a planetária v Ostravě-Krásném Poli. Vernisáž proběhne ve středu 12. října 2005 v 17 hodin.

Výstavu zahájí doc. RNDr. Zdeněk Pokorný, CSc., ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.

Více podrobností na adrese http://planetarium.vsb.cz/mira.html

Pavel Suchan Ostatní

Pozvánka na slavnostní předání Nušlovy ceny za rok 2005

Česká astronomická společnost ocenila Nušlovou cenou za rok 2005 RNDr. Ladislava Sehnala, DrSc. z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Slavnostní předání ceny proběhne v úterý 11. října 2005 od 17 hodin v budově Akademie věd v Praze, Národní 3, místnost 206. Po předání ceny následuje přednáška. Předání ceny i přednáška jsou přístupné odborné i široké veřejnosti.

RNDr. Ladislav Sehnal, DrSc. přednese přednášku na téma Umělé družice v atmosféře, výsledky teoretické a experimentální, současné a budoucí projekty.

Tiskové prohlášení č. 77 ČAS.

Pavel Suchan Ostatní

TP: Cena Littera astronomica za rok 2005

Česká astronomická společnost ocenila cenou Littera astronomica za rok 2005 popularizátora astronomie Ing. Pavla Příhodu z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy. Slavnostní předání ceny proběhne v pátek 7. října 2005 od 16:00 ve Velkém sále budovy Staré radnice na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě. Laureát při této příležitosti přednese přednášku na téma "Jak se změnila astronomie za posledních 60 let". Předání ceny i přednáška jsou přístupné veřejnosti.

Zveme Vás na astronomický program veletrhu. Podrobnosti v článku.

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 76 ze 4. 10. 2005

Tomáš Bezouška Ostatní

Vyšel Astropis Speciál 2005

prave_vyslo.jpg
Právě vyšel letošní Astropis Speciál, věnovaný fyzice hvězd. Astronomický časopis, který vychází již 12 let, je k dostání na hvězdárnách, v knihkupectvích, v trafikách a na stáncích Relay. Informace o prodejních místech, o předplatném a o obsahu jednotlivých čísel naleznete na internetových stránkách časopisu Astropis.
  • P. Kulhánek: Bílí tpraslíci, neutronové a kvarkové hvězdy
  • J. Grygar: Nepostradatelné supernovy
  • R. Šmída: Vznik hvězd
  • Dvoustránkový ilustrovaný HR diagram a další schémata
Miroslav Brož Ostatní

ASHK: Povětroň 5/2005

Vyšlo nové čísloPovětroně- Královéhradeckého astronomického časopisu.Číslo pět otevíráme i končíme články o výjimečném astronomoviCamille Flammarionovi: Jiří Kult přibližuje jeho život a MartinLehký krátce cituje z jeho díla.Miloš Boček nás již počtvrté provádí po galaktických objektech,tentokrát zabrousíme do "ráje" v souhvězdích Panny a Vlasů Bereniky.
Pavel Suchan Ostatní

Nušlova cena 2005

Česká astronomická společnost ocenila Nušlovou cenou za rok 2005 RNDr. Ladislava Sehnala, DrSc. z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Slavnostní předání ceny proběhne v úterý 11. října 2005 od 17 hodin v budově Akademie věd v Praze, Národní 3, místnost 206. Po předání ceny následuje přednáška. Předání ceny i přednáška jsou přístupné veřejnosti.

RNDr. Ladislav Sehnal, DrSc. - Umělé družice v atmosféře, výsledky teoretické a experimentální, současné a budoucí projekty.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »