Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  100 let od prvního pozorování v Mikulášovicích

100 let od prvního pozorování v Mikulášovicích

Budova hvězdárny na dobové pohlednici Autor: Obec Mikulášovice
Budova hvězdárny na dobové pohlednici
Autor: Obec Mikulášovice
Někdy se stane, že to, co už lidé odepsali jako ztracené, se jako zázrakem vzpamatuje a probudí k novému životu. Věřme, že se takový zvrat osudu týká i nejseverněji položené hvězdárničky v Česku.

V pátek 12. 9. čeká hvězdárnu a Mikulášovice velká sláva – oslava 100 let od prvního pozorování. Program je velice bohatý, jste srdečně zváni.

Osobní známka lékarníka Mgr. Adolfa Krause z r. 1922 Autor: Obec Mikulášovice
Osobní známka lékarníka Mgr. Adolfa Krause z r. 1922
Autor: Obec Mikulášovice
Mikulášovice jsou nevelkým městečkem v západní části Šluknovského výběžku. V současnosti počet obyvatel lehce přesahuje 2 tisíce, v dobách největšího rozmachu zde však žilo bezmála 8 000 lidí. A právě tehdy se v Mikulášovicích usadil mladý Adolf Krause. V secesním domě naproti kostelu svatého Mikuláše provozoval několik let lékárnu a když se v roce 1913 pustil do přestavby domu, pamatoval i na svého koníčka – astronomii. V rohu budovy tak vznikla malá pozorovatelna s kopulí o průměru 3 m vybavená čočkovým dalekohledem na paralaktické montáži a hodinovým strojkem.

Pan Trojan, hvězdárna Mikulášovice Autor: Hvězdárna Mikulášovice
Pan Trojan, hvězdárna Mikulášovice
Autor: Hvězdárna Mikulášovice
Pan lékárník Adolf Krause se astronomii věnoval opravdu intenzivně. Byl členem Světové astronomické společnosti, spolupracoval s hvězdárnou v Berlíně, astronomickým institutem ve Švýcarsku, byl ve výboru děčínského Spolku pro šíření astronomických znalostí. Hvězdárna často hostila nejen členy astronomických institucí, ale i zájemce z řad veřejnosti. Po smrti pana Adolfa Krauseho v roce 1939 však vše skončilo, ačkoliv hvězdárna ještě částečně fungovala až do konce druhé světové války.

Lékárna byla v provozu až do 60. let minulého století. Po jejím definitivním zavření se však zařízení domu – starobylý nábytek, knihy, vybavení lékárny i hvězdárny – rozkradlo a zničilo. Dům začal chátrat a zdálo se, že snad jediná existující lékárna s hvězdárnou má navždy odzvoněno…

Manželé Procházkovi, hvězdárna Mikulášovice Autor: Hvězdárna Mikulášovice
Manželé Procházkovi, hvězdárna Mikulášovice
Autor: Hvězdárna Mikulášovice
V roce 2012 se starostka Mikulášovic, paní Míla Trojanová, rozhodla jedinečnou lékárnu s hvězdárnou zachránit. Budovu město od původního majitele odkoupilo s úmyslem vybudovat v ní multikulturní centrum, několik bytových jednotek a znovu otevřít hvězdárnu. S tím posledním začala paní starostka téměř okamžitě. Zásadní roli na probuzení pozorovatelny k novému životu měli manželé Procházkovi – na podzim roku 2013 se přijeli na zbytky zařízení kopule podívat, pan Procházka poté navrhl chybějící či poškozené součástky montáže, které pak nechal vyrobit a do Mikulášovic přivezl. Další součástky nechal v rumburských strojírnách vyrobit manžel paní starostky, pan Jiří Trojan. Ten také vyčistil a opravil hodinový strojek, opravil mechanizmus pro otáčení kopule, vyštukoval a nabílil zdi kopule, nechal opravit okno i velice unikátní pojízdnou židli v pozorovatelně. Na opravenou montáž byl namontován nový čočkový dalekohled Celestron Omni 102 XLT. První světlo – sluneční – do něj dopadlo 23. února 2014, kdy projekční metodou v rámci „generální zkoušky“ byly pozorovány sluneční skvrny.

Hodinový strojek hvězdárny Mikulášovice Autor: Hvězdárna Mikulášovice
Hodinový strojek hvězdárny Mikulášovice
Autor: Hvězdárna Mikulášovice
Pro veřejnost byla hvězdárna znovu otevřena 4. dubna 2014. Od té doby se na hvězdárničce pozoruje téměř každý (alespoň trochu jasný) víkend. O tom, co se na hvězdárně bude dít, informují zájemce SMS zprávy, hvězdárna má také své facebookové stránky (Hvězdárna Mikulášovice).

V pátek 12. 9. čeká hvězdárnu a Mikulášovice velká sláva – oslava 100 let od prvního pozorování. Program je velice bohatý, zahrnuje přednášky, soutěže, fyzikální pokusy, pozorování (za jasného počasí) Slunce i nočního nebe a ohňostroj. Zajištěno je také občerstvení. Pokud tedy máte chuť se podívat na jednu z nejstarších hvězdáren v ČR a oslavit s námi kulatou stovku, jste srdečně zváni. Začínáme už v 16 hodin a slavit se bude do pozdních večerních hodin.

Zdroj a další informace:

http://www.nixdorf.estranky.cz/fotoalbum/hvezdarna---sternwarte/
http://mikulasovice.cz/hvezdarna.html?detail=6 g




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Hvězdárna Mikulášovice


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »