Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  11. ročník astronomické olympiády skončil soustředěním ve Valašském Meziříčí

11. ročník astronomické olympiády skončil soustředěním ve Valašském Meziříčí

Účastníci soustředění při exkurzi na odborná pracoviště hvězdárny Valašské Meziříčí Autor: Jan Kožuško
Účastníci soustředění při exkurzi na odborná pracoviště hvězdárny Valašské Meziříčí
Autor: Jan Kožuško
11. června 2014 skončil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí 11. ročník Astronomické olympiády. 14 nejlepších účastníků z kategorií EF a CD zde poměřilo své síly a 5 z nich bylo nominováno na XIX. Mezinárodní astronomickou olympiádu, která se uskuteční od 12. do 21. října v Kyrgyzstánu. Soustředění předcházela v květnu ústřední kola v Ostravě a Brně. Celkem se 11. ročníku Astronomické olympiády zúčastnilo 9630 řešitelů.

Vítězka finále kateogorie CD Autor: Adam Fišer
Vítězka finále kategorie CD - Hana Lounová
Autor: Adam Fišer
Finále kategorie CD v Ostravě proběhlo ve dnech 15. – 16. května 2014 pod záštitou rektora VŠB-TU Ostrava prof. Ivo Vondráka. Soutěž zahájila prorektorka pro rozvoj VŠB-TU Ostrava, prof. Darja Kubečková. Vedle řešení astronomických úloh v prostorách budovy Centra podpory inovací VŠB-TU Ostrava absolvovali soutěžící exkurzi do Energetického centra Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) VŠB-TU Ostrava, což je unikátní pracoviště, kde studenti spolu s pedagogy vyrábějí automobily „poháněné Sluncem“ a zkoumají další alternativní zdroje energie.

Vítězové finále kategorií EF - Martin Pecár (uprostřed vlevo) a GH - Martin Schmied Autor: Hvězdárna a planetárium Brno
Vítězové finále kategorií EF - Martin Pecár (uprostřed vlevo) a GH - Martin Schmied
Autor: Hvězdárna a planetárium Brno
Finále kategorií EF a GH proběhlo na Hvězdárně a planetáriu Brno. Po čtvrteční exkurzi do brněnského podzemí a prohlídce města čekal soutěžící v pátek 23. května 2014 test znalostí oblohy v Digitáriu, interaktivní úlohy v Exploratoriu a malém planetáriu, ale i náročnější teoretické úlohy. Pro doprovázející učitele a rodiče byly v pátek připraveny přednášky prof. Kulhánka a Mgr. Rozehnala o černých dírách a nových pohledech na Sluneční soustavu.

Účastníci soustředění před Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí Autor: Jan Kožuško
Účastníci soustředění před Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí
Autor: Jan Kožuško
Soustředění se již po sedmé konalo na hvězdárně ve Valašském Meziříčí od 8. do 11. června. Soutěžící vedle tří bloků soutěžních úloh absolvovali přednášky Prof. Kulhánka o astrofyzice a optice, seminář ze sférické astronomie a pozorovali dalekohledy hvězdárny Slunce i noční oblohu. Pět nejlepších účastníků bylo nominováno na XIX. Mezinárodní astronomickou olympiádu:

Denis Müller z Gymnázia Budějovická v Praze,
Hana Lounová z Gymnázia Olomouc - Hejčín,
Jiří Vala z Gymnázia, SOŠ a SOU Mikulov, Komenského 7,
Jáchym Bareš z Gymnázia Olomouc - Hejčín,
Martin Pecár ze Základní školy Valašská Polanka.

Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost ve čtyřech věkových kategoriích, dvě z nich tradičně zajišťuje Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě. Finále nejstarší kategorie AB se pravidelně koná v březnu, aby se do něj mohli zapojit i studenti maturitních ročníků. Účastníci v nižších kategoriích se svých finálových klání dočkají vždy v květnu (kategorie CD v Ostravě, EF a GH v Brně nebo Praze). Soutěž je zařazena a podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A. Další informace o Astronomické olympiádě (i o minulých ročnících) lze najít na http://olympiada.astro.cz.




O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »