Vytáhněte z kapsy mobil. Stiskněte ikonku foťáku, vyberte si scénu a cvakněte… Ano, dnes je to opravdu tak jednoduché. V téměř každém telefonu dnes máme..." /> 160 let Artura Krause - díl druhý | Ostatní | Články | Astronomický informační server astro.cz


Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  160 let Artura Krause - díl druhý

160 let Artura Krause - díl druhý

třída míru Autor: Artur Kraus
třída míru
Autor: Artur Kraus
Vytáhněte z kapsy mobil. Stiskněte ikonku foťáku, vyberte si scénu a cvakněte… Ano, dnes je to opravdu tak jednoduché. V téměř každém telefonu dnes máme fotoaparát a fotíme, je to součást uchování našich vzpomínek. Ne snad že by Artur Kraus stál u zrodu mobilu, tu čest přenechal jiným. Nicméně, je až k neuvěření do kolika oborů baron, svobodný pán Artur Kraus proniknul. A byť za své nadšení zaplatil cenu staromládenectví, můžeme dnes říci, že jde o jednoho z mála občanů naší vlasti, který se nebál vrhnout do vod neprobádaných.

Artur Kraus fotograf

Artur Kraus
Artur Kraus
Fotografie, převratný to vynález pánů Daguerra a Talbota koncem 30. let 19. století, během krátké doby obletěl jako senzace celý svět. Ostatně není se co divit. Po staletí se malíři pracně snažili zachytit prchavé okamžiky na rozměrná plátna a astronomové zakreslovali překrásné úkazy do svých kronik. A náhle objev, který samozřejmě neminul zvídavého ducha pardubického rodáka Artura Krause.

Doba, o které píšeme, je počátkem dvacátého století. Fotografie je tedy velmi mladým médiem a sama o sobě láká ke spolkové činnosti. Baron Artur Kraus tak v Pardubicích zakládá fotografický spolek, který se zabývá právě popularizací tohoto média. Ač sám byl velmi nadšeným fotografem, jen s velkou nelibostí dopouštěl, aby byl sám vyfotografován. Dle pamětníků tak docházelo ke kuriózním situacím, při nichž, pokud byl úmyslně či náhodou vyfotografován, okamžitě si vyžádal negativ, který následně ihned zničil. Do dnešních dob se nám tak dochoval pouze jediný detailní snímek tváře barona Krause - z jeho pasové fotografie.

Krausova astronomická fotografie

zatmění 1914 Autor: Artur Kraus
zatmění 1914
Autor: Artur Kraus
Velmi důležitým počinem na poli fotografie byly Krausovy pokusy s astrofotografií. Dochovaly se nám tak velmi zajímavé snímky Měsíce, sluneční fotosféry či průběh částečného zatmění Slunce z roku 1914, které Artur Kraus nejen fotografoval, ale navíc k němu uspořádal v duchu popularizace astronomie i veřejné pozorování pro občany města Pardubic. Letos, ku příležitosti 160. výročí narození Artura Krause (2. 8. 1854) je tak dobré alespoň na okamžik vyprostit ze zapomnění jednoho z popularizátorů a průkopníků české Astro/fotografie.

Čtěte také: 160 let Artura Krause - díl první

Doporučujeme: Stránka ke 160. výročí narození Artura Krause




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »