Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  160 let Artura Krause - díl první

160 let Artura Krause - díl první

Artur Kraus Autor: Petr Komárek
Artur Kraus
Autor: Petr Komárek
Nový rok 2014 nám přinesl jedno krásné jubileum. Právě v tomto roce oslavíme nádherných 160 roků od narození legendárního pardubického popularizátora astronomie, zřizovatele první lidové hvězdárny v Čechách a propagátora sportu a technických novinek, pana barona Artura Krause. Za svůj bohatě prožitý život stihnul neuvěřitelné množství úžasných věcí, které do dnešních dob nebyly plně doceněny. Patrně až budoucí generace najdou odvahu pro nezaujatý vhled a plné docenění života a díla tohoto průkopníka tak, jak jej skutečně prožil, včetně jeho přínosu pro město Pardubice. V krátkém seriálu s názvem „160 let Artura Krause“ vás tak nyní budeme postupně seznamovat se skutky tohoto velikána, kterými se nesmazatelně zapsal do historie české astronomie, techniky či sportu.


První lyže v Pardubicích

 Lyže Autor: Petr Komárek
Lyže
Autor: Petr Komárek
Dnes nám to připadá jako naprostá samozřejmost. V každém větším městě najdeme bezpočet obchodů se sportovní výbavou, a tak s příchodem sněhobílé zimy nejednoho z nás napadne myšlenka pořídit si lyže. Ostatně v dnešní době je tento sport natolik rozšířen, že si mnozí z nás tu pravou zimní dovolenou na horách bez tohoto náčiní ani nedovedou představit. Nyní se společně vydejme proti proudu času. Konkrétně do roku 1898.

V té době bylo lyžování pouhým výstřelkem, které k nám postupně pronikalo ze Skandinávie a tak se spíše jednalo o zábavu nadšenců. Jedním z takových nadšenců byl i pardubický rodák baron Artur Kraus, který si právě roku 1898 nechal z tehdejší Kristianie dnešní OSLO poslat dva páry na svou dobu nezvyklých dopravních pomůcek.

Z dobových pramenů se můžeme dočíst, že podivuhodně tvarovaný balík s ještě tajuplnějším nápisem "S K I" vzbudil na pardubické poště značný rozruch a zájem. Zájem rovněž vzbudilo i to, co následovalo po rozbalení a uvedení do provozu. Artur Kraus na svou dobu nezvyklý dopravní prostředek testoval na trase okolo zámeckých valů a údajně i na svazích Kunětické hory, jakožto jediného vyvýšeného bodu v jinak zcela rovinaté Polabské nížině.

Zcela novému sportu se pak jezdil oddávat do Harrachova, kde toto odvětví stejně horlivě propagovala skupina tamnějších nadšenců. V našich polabských končinách se tak stal baron Kraus široko daleko prvním lyžařem, a jak zjistíme, bylo to jen jedno z mnoha jeho prvenství. Takže až budete vyrážet na lyžovačku, vzpomeňte si, že v našem malebném polabí se právě tento sport stal "in", "trendy" a "cool" teprve před 116 lety...

Ochutnávka z dalšího dílu...

V dalším díle si připomeneme slavné začátky fotografického spolku, který založil právě Artur Kraus. Ukážeme si unikátní fotgrafie Slunce i dobové snímky Pardubic.

Doporučujeme: Stránka ke 160. výročí narození Artura Krause




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »