Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  2. MHV jaro 2005 proběhlo v uplynulém víkendu

2. MHV jaro 2005 proběhlo v uplynulém víkendu

MHV_2.jpg
Neuvěřitelná smůla, ale také úžasný zážitek - to by mohla být stručná charakteristika MHV - setkání astronomů, zejména majitelů a uživatelů amatérských astronomických dalekohledů. O víkendu 8. - 10. dubna 2005 se na "2. MHV jaro 2005" pořádané Českou astronomickou společností sjelo do Zubří na Českomoravské vrchovině 69 účastníků.

Na fotografie se můžete podívat ve fotogalerii. Skoro doslovný střed České republiky se osvědčil, zastoupení míst naší země bylo pokryto od Jablonce a Liberce přes Prahu, Jindřichův Hradec, Brno až po Ostravu. Přijeli i účastníci ze Slovenska.

Někdo z přítomných musel ale opravdu hodně zlobit a počasí ho za to trestalo a nás s ním - po dlouhé době totiž dva dny vytrvale pršelo. Kontrast k víkendu o týden zpět, kdy byly jedny z nejlepších pozorovacích podmínek za mnoho posledních týdnů, tak jen vzrostl. Až v neděli na závěr se nám ukázalo Slunce, a tak došlo alespoň na sluneční dalekohled a pozorování protuberancí.

MHV_1.jpg
Na špatné počasí jsme ale po loňské obdobné zkušenosti byli připraveni. Program probíhal v pátek od 20 do 24 hodin, v sobotu od 10:30 do 23 hodin a v neděli od 10:30 do 12:30 hodin - a to jsme ještě zdaleka vše, o čem jsme chtěli mluvit, ani nestihli. Přednášku Sluneční soustava z pohledu planetologie přednesl Libor Lenža, svoji novou a širokou nabídku představila Přístrojová a optická sekce České astronomické společnosti pod novým vedením Dr. Ing. Zdeňka Řehoře, výsledky spektrálních měření filtrů provedených v Zubří se objeví i na webu Přístrojové a optické sekce ČAS.

V programu byl příspěvek Marka Pecky o práci s kamerami, Martin Myslivec kromě ukázek svých fotografií předvedl i postup, jak fotografie pořizuje a zpracovává. Velký zájem vzbudil Jan Kolář předvedením plně cloněného svítidla omezujícího světelné znečištění a především neoslňujícího své uživatele.

V programu byla také astroburza, představení nabídky Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran, povídání o polské astronomii, informace o Meoptě - optika, a.s. Přerov a koupání (dva hrdinové se za účasti diváků v zimních bundách vykoupali ve 3 stupně "teplé" vodě zdejšího rybníčku).

Všudypřítomná zde byla firma SUPRA Praha, s.r.o. - od nabídky nového binaru 25x100 přes příslušenství k dalekohledům až k publikacím od vydavatelství Sky Publishing. Sálem občas zněla úžasná kytara Matěje Raka a na závěr jsme se prošli modelem Sluneční soustavy a okusili si, jak je v ní pusto a prázdno a jak jsou vzdálenosti mezi planetami vskutku obrovské (fakt si to někdy zkuste, myslím, že i ostřílené znalce astronomie ten pocit překvapí).

Ale především jsme dalekohledy postavili alespoň pod střechou a byl základ k nekonečným diskusím. Shodou okolností ve stejném termínu pořádali polští kolegové v jednom z nejtemnějších míst Polska stejnou akci - Deep Star Party - Bieszczady 2005. Organizátoři MHV počítají s tím, že se s polskými přáteli spojí a rozšíří tak nabídku pro naše i polské astronomy amatéry.

A na závěr - "3. MHV jaro 2006" by se měla podle předběžného rozhodnutí konat na stejném místě v květnu 2006. Pokud se jí podaří konečně dostát svému názvu "Mezní Hvězdná Velikost" a zlomit tak už dvouletou kletbu přezdívající MHV na "Mega Hydro Víkend", bude to jen dobře!




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »