Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Akademie věd ČR otevře dveře pro veřejnost

Akademie věd ČR otevře dveře pro veřejnost

Ve dnech 3. až 9. listopadu můžete navštívit prakticky všechny ústavy Akademie věd ČR v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a v dalších městech. Zájemci si mohou prohlédnout laboratoře, počítačová pracoviště a také si lze promluvit s přítomnými experty.

Součástí Týdne vědy a techniky 2003 jsou besedy s předními vědeckými pracovníky. Přednášky proběhnou v budově Akademie věd České republiky na Národní třídě v místnosti 206. Témata a časy přednášek:

* Genomika: co dělá člověka člověkem - přednáší prof. Václav Pačes, 3. listopadu, 9.30 - 11 h
* Ženy ve vědě - kulatý stůl, 3. listopadu, 14 - 16 h
* Astronomie včera, dnes a zítra - prof. Jan Palouš, 4. listopadu, 9 - 11 h
* Chromozomy aneb co Dolly nevěděla - doc. František Marec, 4. listopadu, 11.30 - 13.00 h
* Odliv mozků, evropská integrace... a co dál?! - mezinárodní diskusní kulatý stůl, držitelé Prémie Otto Wichterleho a další experti budou hovořit o svých zkušenostech ze studií i z práce v zahraničí, rovněž seznámí posluchače se svými projekty, 4. listopadu, 14 - 16 h
* Klonování - genové manipulace - doc. Jiří Forejt, 5. listopadu, 9 - 11 h
* Biotechnologie živočichů, genetické modifikace - doc. Jaroslav Petr, 5. listopadu, 11.30 - 13 h
* Molekulární genetika stárnutí a lidské reprodukce - doc. Milan Macek st., 5. listopadu, 13.30 - 15 h
* Nanotechnologie a boj proti rakovině - doc. Blanka Říhová, 5. listopadu, 15.30 - 17 h
* Funkční organizace buněčného jádra - prof. Ivan Raška, 7. listopadu, 13 - 14.30 h
* Mozek - fakta a naděje - prof. Eva Syková, 4. listopadu, 16 h.
(Tato přednáška se jako jediná koná v Obecním domě ve Sladkovského sále.)

Pro studenty a mládež je určen interaktivní program Poznejte náš Supergenostroj. Divákům bude představen imaginární přístroj, který jednoduchým způsobem rozluští geny každého jedince. Takový přístroj může jednou skutečně existovat. Studenti se mohou zúčastnit imaginárního testu a pak bude následovat diskuse na téma: někdo cizí nebo vy sám znáte svoji genetickou výbavu. Imaginární Supergenostroj se představí 6. a 7. listopadu v budově Akademie věd ČR v místnosti 206. Interaktivní program bude probíhat každou hodinu ve čtvrtek v rozmezí 9.30 až 16 hod, v pátek od 9.30 až 12 h. V týdnu vědy a techniky proběhnou také doprovodné akce. V budově AV ČR v Praze začne výstava k 90. výročí narození Otto Wichterleho a expozice fotografií z lékařského výzkumu. V Technickém muzeu v Brně zahájí 3. listopadu výstavu Tajemství života 50. výročí objevu struktury DNA. Ve středu 5. listopadu bude v sídle Akademie věd ČR nepřetržitě promítán videofilm Po stopách lidského genomu. Podrobnější informace o všech akcích na internetové adrese http://www.cas.cz/tyden_vedy Všechny exkurze, přednášky a programy jsou zdarma.




O autorovi

Petr Bartoš

Petr Bartoš

Petr Bartoš (*1971, Sezimovo Ústí) je jihočeský popularizátor astronomie. K astronomii ho již v dětství přivedl populární seriál Okna vesmíru dokořán a od té doby se jí věnuje amatérsky. Profesně nyní pracuje jako analytik. V roce 1993 se stal členem České astronomické společnosti a od roku 1998 působí na Hvězdárně Františka Pešty v Sezimově Ústí. Zabývá se především historií astronomie, spoluzakládal Astronomickou olympiádu, cenu Littera astronomica, několik let redigoval Kosmické rozhledy.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »