Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Aktuální reportáž z Mezinárodní astronomické olympiády
redakce Vytisknout článek

Aktuální reportáž z Mezinárodní astronomické olympiády

Prezentace České republiky na Mezinárodní astronomické olympiádě
Prezentace České republiky na Mezinárodní astronomické olympiádě
Český tým ve složení Michaela Káňová, Tereza Kroupová, Jana Smutná, Jan Fait, Stanislav Fořt a Filip Murár pod vedením RNDr. Tomáše Proseckého a Ing. Jana Kožuška se sešel v pondělí ráno na ruzyňském letišti. I přes tradičně kolabující pondělní pražskou dopravu jsme dorazili nakonec všichni včas. Po vyřízení nezbytných formalit jsme nastoupili do letadla a s mírným zpožděním kvůli mlze v Praze vyrazili směr Treviso.

Cesta vlakem
Cesta vlakem
Během letu byl čas na studium konverzační příručky. V té mě zaujala italská odpověď na přání "Zlom vaz". Prý na to říkají "Ať chcípne vlk". V Trevisu nás uvítalo slunečné počasí a příjemných 20 stupňů. Letiště je asi 30 km od Benátek a využívají ho nízkonákladové aerolinky. Je poměrně skromně zařízeno, svůj účel však plní.

Po vyzvednutí zavazadel jsme se vydali vstříc prvnímu většímu dobrodružství naší cesty - přesunu z Trevisa do 150 km vzdáleného Terstu ve vlastní režii. Nejprve jsme se městským autobusem přesunuli na nádraží. Autobus řezal zatáčky pěkně po italsku, a tak během cesty Filip málem svým kufrem zdemoloval dveře. Dalším napínavým krokem byl nákup jízdenek, ale naštěstí uměla paní na pokladně trochu anglicky, takže jsme se pomocí tužky a papíru domluvili a obešli se dokonce bez vždy připravené konverzační příručky.

Nádraží v Trevisu
Nádraží v Trevisu
Italské vlaky jsou dle našeho pozorování poměrně přesné. Na tabuli svítilo zpoždění pouze u jednoho ze zhruba 15 vlaků. Bohužel právě u toho našeho, a to celých 30 minut. Na nádraží v Terstu na nás již čekal prof. Conrad Böhm z místní univerzity, naskládal nás do taxíků a nechal odvést do ICTP Guesthaus, kde jsme ubytováni.

Po večeři bylo zhruba hodinové setkání vedoucích delegací, po kterém jsme zmoženi po cestě usnuli a děti plny nadšení studovaly. V úterý bylo na programu oficiální zahájení s povinnými proslovy představitelů fyzikálního a astronomického ústavu Terstské univerzity a výboru IAO zakončené slavnostním obědem v nedaleké restauraci. Odpoledne jsme vyslechli přednášku astronomky Francesci Matteucci na téma zrodu a vývoje Mléčné dráhy. Den jsme zakončili neoficiálním zahajovacím ceremoniálem v divadle Tripcovich v centru Terstu. Nejprve vystoupila italská taneční skupina a potom se představily jednotlivé týmy. My jsme se spontánně rozhodli seznámit svět s poklady české literatury a nacvičili recitaci balady "Polednice" od Karla Jaromíra Erbena s doprovodným vysvětlením v angličtině.

Odlet
Odlet
Středa začala pro Honzu Kožuška v nekřesťanských 5:40, kdy mu budík na mobilu signalizoval, že mu za dvacet minut začíná překlad zadání teoretického kola. Ten musí probíhat ráno před začátkem, aby se riziko průniku informací o úlohách ke studentům maximálně snížilo. Až do odvedení studentů do posluchárny v nedaleké univerzitní budově a začátku řešení úloh museli být překladatelé zcela v izolaci od okolního světa. Teprve potom mohli jít na zaslouženou snídani.

Zadání překladu
Zadání překladu
Mezitím se začali "potit" studenti a museli ve vymezených 4 hodinách času vyřešit 5 úloh teoretického kola. Organizátoři připravili zajímavé problémy týkající se například absolutně černé kočky, viditelnosti polárky z rovníku nebo alternativních kosmologických modelů vesmíru.



Start teoretického kola
Start teoretického kola
Odpoledne si pak soutěžící mohli užívat zaslouženého volna, zatímco Tomáš Prosecký v porotě začal mít plné ruce práce s vyhodnocováním prací. Zítra mají soutěžící na programu exkurzi na synchrotron Elletra a večer je čeká pozorovací kolo. Předpověď počasí však není příliš příznivá, tak uvidíme ...



Související odkazy: stránky Astronomické olympiády




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »