Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  ASHK: Povětroň 1/2006 a Speciál S1/2005 "Zákryt Slunce 3.10.2005"

ASHK: Povětroň 1/2006 a Speciál S1/2005 "Zákryt Slunce 3.10.2005"

Vyšly dva novéPovětroně.V čísle 1/2006 Miloš Boček dokončí Malého průvodce velkými objekty a završí tak svou vizuální přehlídku galaxií, kterou vykonalv minulých letech pomocí 40 cm Dobsonu.Petr Horálek a Martin Cholasta upozorňují na zajímavé nebeskéúkazy, zejména na jasnou kometu 73P/Schwassmann--Wachmann 3a dubnový meteorický roj Lyrid.Na závěr jsme zařadili recenzi knížky Vladimíra Mandlao stavu raketové techniky před 80 lety;napsal ji Karel Bejček.Jakožto "povinné" články zveřejňujeme i finanční a revizní zprávy Astronomické společnosti v Hradci Králové za rok 2005.

Speciál S1/2005 je zaměřen na nádherný astronomický úkaz- zatmění, respektive zákryt Slunce.Téma nebylo vybráno náhodou. S odstupem necelého půl roku nám totiž přírodapřipravila dvě zatmění, viditelná i z našeho území.Mnoho našich pozorovatelů pravidelně pořádá expedice za úplným či prstencovýmzatměním Slunce do různých částí světa. Řada z nich si nenechala ujít aniprstencové zatmění 3. října 2005, které bylo pozorovatelné mimo jiné ze Španělska.Svoji cestu do země na Pyrenejském poloostrově popisují Petr Soukeník a Petr Horálek.Šanci spatřit toto zatmění alespoň jako částečné měli též pozorovatelév České republice. Jak neslavně skončily jejich naděje, shrnujeve svém článku Martin Cholasta.V Povětroni krátce zmiňujeme, i jak dopadlo zatmění 29. března 2006,a najdete zde jednu fotku z Turecka, kterou poslal Pepa Kujaltakříkajíc "napřed".

Tištěnou verzi časopisu Povětroň je možné předplatit za 35,- Kč(za jedno číslo). Elektronická verze (ve formátu PDF)je k dispozici zdarma. Vše naleznete na domovské stránce časopisu:

http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/nebohttp://www.ashk.cz/.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »