Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astrofyzikální praktikum

Astrofyzikální praktikum

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně a B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS pořádají

Astrofyzikální praktikum - Spektroskopie proměnných hvězd

Místo konání Hvězdárna ve Vyškově-Marchanicích, P.O.BOX 43, 682 01 Vyškov
Termín 9.8.2004 - 20.8.2004
Program

Účastníci praktika absolvují teoretickou a praktickou část programu. V praktické části se seznámí se základními metodami vizuálního i CCD pozorování proměnných hvězd. Naučí se zpracovávat svá pozorování. Pozorování budou prováděna současně různými prostředky (vizuálně i CCD).

Teoretická část bude obsahovat tři přednášky a cvičení týkající se hvězdných spekter, spektroskopie a jejího využití ve stelární astronomii. Přednášejícími jsou: doc. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. a doc. RNDr. Vladimír Štefl, CSc. z Masarykovy univerzity a RNDr. Miroslav Šlechta, PhD. z Astronomického ústavu AV ČR Ondřejov

V průběhu praktika bude zajištěn doplňkový kulturní a sportovní pro- gram (zoopark, muzeum, aquapark, expozice historických letadel aj.)

Ubytování V prostorách hvězdárny, nutno vzít s sebou spací pytel a deku (prostěradlo), max. počet lůžek je omezen.
Stravování Společné v ceně do 60 Kč za oběd, případně individuální, dle možností. V omezené míře lze vařit přímo na hvězdárně.
Finance Veškeré náklady spojené s pobytem, stravováním a cestou si hradí účastník sám. Náklady spojené s pobytem zahrnují 15,-Kč/den a 300,- Kč, které částečně hradí náklady spojené s odbornými přednáškami a praktiky. Celkem tedy 495,- Kč. Náklady spojené s pobytem a programem hradí účastníci na počátku praktika.
Přístrojové vybavení 2x Binar 25x100, 1x Monar 25x100, RL 300 s CCD kamerou ST7, RL 250. Můžete přivézt i vlastní dalekohled.
Počet účastníků Je omezen ubytovací kapacitou na 16 pozorovatelů.
Sraz účastníků Pondělí 9. 8. 2004 kolem 17. hodiny na hvězdárně, která je situována od nádraží ČD a ČSAD cca 35 minut chůze mimo město směr Kroměříž.
Konec Pátek 20.8.2003 kolem poledne
Vedoucí RNDr. Petr Hájek, RNDr. Miloslav Zejda
Přihlášky On-line http://var.astro.cz/brno/prak2004_prihlaska.html, e-mailem na adresu p.hajek@meuvyskov.cz do 16. července 2004.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »