Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii

Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii

Astronomická expedice - Autorem fotografie je skupina digitální fotografie a jedná se o snímek mléčné dráhy pomocí celooblohové komory.
Astronomická expedice - Autorem fotografie je skupina digitální fotografie a jedná se o snímek mléčné dráhy pomocí celooblohové komory.
Máte zájem o astronomii a další přírodní vědy? Chcete prožít neopakovatelné zážitky při pozorování noční oblohy? Chtěli byste se vydat po stopách slavných astronomů? Dozvědět se něco nového? Že nemáte k dispozici tmavé nebe ani dalekohled? Nezoufejte! Astronomická expedice je tu pro Vás!
Autorem fotografie je skupina digitální fotografie a jedná se o snímek mléčné dráhy pomocí celooblohové komory.

Nadcházející, již 51. letní "škola" astronomie se uskuteční v termínu od 17. července do 2. srpna 2009 tradičně na pozemku hvězdárny v Úpici a je určena studentům středních a vysokých škol ve věku od 15 do 25 let.

Nezáleží na tom, jestli jste úplný začátečník nebo zkušený pozorovatel, každý si zde přijde na své. Program expedice, který pro Vás připravuje tým vedoucích, složený zejména ze studentů vysokých škol s přírodovědným zaměřením, je plný zajímavých přednášek, netradičních fyzikálních a astronomických experimentů a především pozorování noční i denní oblohy.

Začátečníci se naučí orientovat na obloze, pracovat s dalekohledem a zasvětíme je také do zpracování pozorování. Dostanete možnost naučit se pozorovat proměnné hvězdy, meteory, objekty hlubokého nebe, Slunce i další úkazy na obloze. Zkušení pozorovatelé pak mohou experimentovat s klasickou a digitální astrofotografií, CCD kamerou nebo pomocí rádiové antény poslouchat šum Jupitera.

Den na expedici začíná snídaní o půl jedenácté, následuje zpracování předešlého pozorování a poté přednáška. Oběd je naplánován na druhou hodinu odpoledne. Po odpoledním klidu obvykle následuje další přednáška nebo osobní volno. Večeře je v sedm hodin a po ní jsou připraveny přednášky zvaných osobností (z minulých let můžeme jmenovat Petra Kulhánka, Jiřího Grygara nebo Marcela Grüna). Jakmile se setmí, začíná pozorování a pokud nám přeje počasí, díváme se na nebe až do půl třetí ráno.

Expedice však není samozřejmě jen o astronomii, ale dojde i na běžné prázdninové činnosti jako volejbal, výlety po okolí, koupání, ping-pong, kroket a mnoho dalších. Pokud nám počasí nepřeje, máme v záloze filmový večer a pravidelně i netradiční bojovou hru.

Všichni expedičníci bydlí ve vlastních stanech, které si postaví na pozemku hvězdárny. K dispozici mají kvalitní sociální zařízení a sprchy s teplou vodou. Nechybí ani čtyři jídla denně (snídaně, oběd, večeře a půlnoční svačina). Přednášky probíhají v zastřešené přednáškové místnosti s digitálním projektorem. Pozemek hvězdárny je pokryt signálem wi-fi a k dispozici je několik počítačů s přístupem na Internet.

Pokud chcete strávit 14 dní v kolektivu lidí se stejným zájmem, neváhejte a kontaktujte nás! Pro více informací navštivte webové stránky expedice.astronomie.cz. Kontaktní adresa pro předběžné přihlášky a dotazy je: Martin Rybář, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, Kraví hora 2, 616 00 Brno nebo email expedice@astronomie.cz. Přihlášky sbíráme do 15. března 2009.

Hlavním pořadatelem celé akce je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli jsou Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »