Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice 2015
Petr Skala Vytisknout článek

Astronomická expedice 2015

Astronomická expedice v Úpici 2015.
Autor: Expedice 2015.

Nedávnými nebeskými představeními – Kometa Lovejoy, polární záře nad ČR nebo zatmění Slunce, nám obloha ukazuje, že skýtá nepřeberné množství pestrých a nádherných až dech-beroucích úkazů. Nejeden z vás se jistě v dnešním uspěchaném světě zastavil, užasl a nechal se strhnout fascinujícím přírodním divadlem. A představte si, že takto můžete žasnout celých 17 dní v termínu od 7. do 23. srpna!

V malebné krajině krkonošského podhůří nedaleko Trutnova se nachází městečko Úpice. Jeho obyvatelé žijí celý rok poklidný život. Tedy až na ty dva letní týdny. Na ty týdny, kdy se každoročně koná Astronomická expedice. To se pak na jindy poklidný kopeček začnou scházet desítky mladých lidí, kteří tu staví plátěné domky a shlukují se do několika skupin. Ráno je tam podezřelé ticho, ale kolem desáté hodiny se začnou z kopce ozývat hlasité rány, jako by někdo tloukl železnou tyčí o kolejnici. Během dne pak v městské knihovně mizí knihy, v cukrárně zmrzlina a v obchodech se tvoří nezvyklé fronty. Největší záhady se však dějí těsně po setmění. Z areálu hvězdárny vychází barevné paprsky, podle mnohých starších se jedná o naváděcí systém pro přistání UFO, někteří se odvážili v noci přijít až na kopec. Spatřili pak podivné postavy s červeně svítícími hlavami, nosící podivné dlouhé nohaté roury. Vyděšení lidé pak těžce usínají, čemuž má pomoci vypínání pouličního osvětlení každý den o půlnoci.

Pozoruhodné zážitky pod nočním nebem na Expedici v Úpici. Autor: Astronomická expedice.
Pozoruhodné zážitky pod nočním nebem na Expedici v Úpici.
Autor: Astronomická expedice.

Ať už je pohled úpických jakýkoli, letos už to bude po sedmapadesáté, kdy se koná jedna z nejlepších astronomických expedic v České republice Expedice v Úpici. Tuto událost by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o astronomii, fyziku a další přírodní vědy. Během dvou týdnů se účastníci seznámí se základními dovednostmi pozorování noční oblohy, s pokročilými technikami zpracování pozorování a to jak ve viditelném spektru, tak třeba pomocí rádiových vln. Na pravidelných přednáškách získají nové vědomosti a při praktických pokusech si vše mohou vyzkoušet na vlastní kůži. Expedičníci si mohou vyfotit hvězdnou oblohu, vypustit raketu, zahrát si volejbal, ležet v trávě, koupat se v bazénku anebo diskutovat se stejně naladěnými lidmi.

Účastnící velkolepé Astronomické expedice v Úpici. Autor: Astronomická expedice.
Účastnící velkolepé Astronomické expedice v Úpici.
Autor: Astronomická expedice.
Pozemek poskytuje klidné místo ke stanování, pokryté wi-fi signálem, samotná hvězdárna klimatizovanou přednáškovou místnost a sociální zázemí, zázemí expedice nabízí moderní techniku na pozorování oblohy a její organizátoři přátelský přístup a mnoho vlastních zkušeností.

Na expedici vznikají dobré nápady, jedinečné objevy, překrásné fotografie i velká přátelství. Mnozí účastnící si na „expu“ vypěstují závislost a vrací se na ni každý rok. Nezapomeňte se tedy přihlásit do konce května na našich stránkách www.expediceupice.cz, kde získáte i další podrobné informace.

Žijte vesmírem, žijte vědou, žijte Expou!

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická Expedice 2015



Seriál

  1. Astronomická expedice 2024 – Staň se na 15 dní astronomem!
  2. Malé ohlédnutí za Astronomickou expedicí 2023
  3. Pozvánka - Astronomická expedice 2023
  4. Astronomická expedice 2022
  5. Pozvánka – Astronomická expedice 2022
  6. Astronomická expedice v Sítinách 2021
  7. Jaká byla Astronomická expedice 2020?
  8. Pozvánka - Astronomická expedice 2020
  9. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2019
  10. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2018
  11. Zahráli jsme si na oděvní návrháře a vyzkoušeli kyanotypii – historickou fotografickou techniku
  12. Astronomická expedice Úpice 2017 - nejlepších 16 dnů v roce
  13. Hon na Mezinárodní vesmírnou stanici
  14. Astronomická expedice 2017
  15. Lampička pro astronomy se superkondenzátorem
  16. Astronomická expedice: Modely raket
  17. Astronavigace na Astronomické expedici
  18. Experiment: rozbíjeli jsme “asteroid”
  19. Toužíte po letním dobrodružství? Pojeďte s námi na Astronomickou expedici!
  20. Astronomická expedice 2015
  21. Astronomická expedice Úpice 2014
  22. Astronomická expedice 2013
  23. Astronomická expedice 2012
  24. Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii
  25. Astronomická expedice 2008 – Mezi nebem a Zemí
  26. Astronomická expedice 2007 - Vaše cesta do vesmíru
  27. Astronomická expedice 2005 - Vesmír v hrsti
  28. Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem
  29. Astronomická expedice Úpice


O autorovi

Petr Skala

Petr Skala

Petr Skala (*1986) je student doktorského studia FEL ČVUT v Praze a vášnivý amatérský astronom. O astronomii se zajímá již od útlého dětství. K tomuto krásnému koníčku ho dovedla knížka „Naše souhvězdí“ od Josipa Kleczka, kterou dostal od rodičů v době, kdy se právě naučil číst. V roce 1997 jej pak ještě více nadchl pohled dalekohledem, konkrétně triedrem 10×50, na kometu Hale-Bopp. Tyto momenty odstartovaly jeho fascinaci vesmírem. Naučil se tak mnoho nových poznatků a dozvěděl se i o legendární Astronomické expedici (s tradicí od roku 1958!), s jejíž organizací velmi rychle začal významně vypomáhat. Dvoutýdenní tábor, který probíhá na pozemku úpické hvězdárny a jeho hlavní náplní je pozorovat s ostatními účastníky oblohu, se pro něho stal po pár letech zázemím, v kterém pravidelně působil jako vedoucí skupiny digitální astrofotografie a nyní již poněkolikáté jako hlavní vedoucí.

Štítky: Expedice Úpice, Astronomická expedice, Úpice, Hvězdárna v Úpici


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »