Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická olympiáda 2005/2006 - 3. ročník skončí pražským finále 9.června

Astronomická olympiáda 2005/2006 - 3. ročník skončí pražským finále 9.června

Finale_AO_2_rocnik_021.jpg
V pátek 9. června 2006 se v reprezentačních prostorách Akademie věd v Praze uskuteční finále 3. ročníku Astronomické olympiády, kterou pořádá Česká astronomická společnost pro žáky osmých a devátých tříd a studenty ekvivalentních tříd gymnázií.

24 finalistů z celé České republiky, ale také jeden ze Slovenska, se sjede do Prahy, aby dopoledne absolvovali úlohy finále. Odpoledne je pak čeká přednáška Doc. RNDr. Zdeňka Mikuláška, CSc. z Masarykovy univerzity v Brně "Zaostřeno na Slunce". Z rukou RNDr. Jiřího Grygara, CSc. jako čestného předsedy České astronomické společnosti obdrží finalisté diplomy a řadu odměn. První tři si odvezou dalekohledy - pro třetí místo je připraven kvalitní triedr, pro druhé a první místo astronomické dalekohledy značky Celestron. Tyto ceny poskytla firma Supra Praha, s.r.o. (www.celestron.cz). Všichni finalisté obdrží knihy od Nakladatelství Akademie věd ČR Academia (www.academia.cz). Letošního celostátního finále se zúčastní ředitelka odboru pro mládež MŠMT Ing. Eva Bartoňová.

V sobotu pokračuje finále Astronomické olympiády exkurzí na observatoř Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Finalisté Astronomické olympiády se budou moci podívat na odborná pracoviště včetně kopule s největším dalekohledem u nás o průměru zrcadla 2 m a ptát se vědeckých pracovníků a pozorovatelů, kteří výzkum vesmíru vykonávají.

Astronomická olympiáda je v průběhu školního roku rozdělena do tří kol. První kolo probíhá na školách. Z něho pak postupují ti, kteří byli alespoň částečně úspěšní. V druhém kole, které je korespondenční, už musely děti více zabrat včetně provedení praktických pozorování pod oblohou či návštěvy blízké hvězdárny.

Finale_AO_2_rocnik_122.jpg
Exkurze 2005
Letošního, již třetího, ročníku se v jeho prvním kole zúčastnilo 3978 prací z celkem 294 škol a institucí. Do druhého (korespondenčního) kola postoupilo 1617 dětí, ze kterých 24 nejlepších dorazí na pražské finále. Nemalé časové i finanční náklady, které Česká astronomická společnost na Astronomickou olympiádu vydává, jsou velmi dobře vynaloženy - podpora dětí se zájmem o astronomii, vědu, souvislosti a s chutí a ochotou udělat něco navíc než co jim škola nezbytně předpisuje, je vynikající investice. Na Astronomické olympiádě spolupracuje řada hvězdáren a planetárií v České republice v podobě konzultací. Ceny pro finalisty poskytly Hvězdárna v Karlových Varech, Hvězdárna ve Valašském Meziřící, Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové, Hvězdárna a planetárium J. Palisy v Ostravě, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích s pobočkou na Kleti, Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna a planetárium Plzeň, Hvězdárna Vsetín a Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích. Ceny také poskytlo pražské Kartografické vydavatelství Žaket (www.zaket.cz). Partnerem doprovodného programu je Astronomický ústav AV ČR a Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy.

Finále Astronomické olympiády je přístupno pouze pozvaným. Novinářům budou umožněny rozhovory s finalisty. V příloze je podrobný program finále. Více o jednotlivých kolech Astronomické olympiády i o minulých ročnících na http://olympiada.astro.cz. Zde také najdete např. seznam letošních finalistů včetně jejich školy a města, odkud jsou.

Program 3. kola Astronomické olympiády - Finále

Místo konání: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (naproti Národnímu divadlu) - 2. patro, místnost 206




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »

Pátek 9. června 2006
9.00-10.00Registrace finalistů
10.00-10.30Zahájení finále
10.30-11.45Finále Astronomické olympiády
11.45-12.00Závěr finále
12.00-14.30Přestávka na oběd a na prohlídku centra Prahy
14.30-15.45Přednáška Doc. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. - Zaostřeno na Slunce
16.00-17.00Vyhlášení výsledků, slavnostní předání cen - RNDr. Jiří Grygar, CSc.
18.00-19.00Exkurze na Štefánikovu hvězdárnu na Petříně
Sobota 10. června 2006
9.15 cca15.00

exkurze a setkání s astronomy observatoře Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově (sraz v 9:15 v prostoru staré hvězdárny uprostřed areálu)

Exkurze na toto vědecké pracoviště je pro finalisty AO a jejich doprovod zdarma. To však není největší výhoda exkurze. Kromě standardní prohlídky hvězdárny včetně prohlídky největšího dalekohledu v ČR finalisté navštíví specializovaná pracoviště a bude možno si prohlédnout jejich přístroje. Také se s nimi sejdou vědečtí pracovníci observatoře, kteří reálně vědecký výzkum vykonávají. Navštíví tak např. Sluneční oddělení (bude-li jasno, bude možné pozorovat Slunce, jinak ukázka alespoň ze záznamu), Oddělení meziplanetární hmoty a jeho bolidové kamery a také robotizovaný dalekohled BART skupiny astrofyziky vysokých energií.