Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomické přístroje a potřeby dostupné v ČR - Sluneční fólie
Pavel Marek Vytisknout článek

Astronomické přístroje a potřeby dostupné v ČR - Sluneční fólie

V dnešním krátkém příspěvku se zaměřím na známou pomůcku nejen astronomů amatérů. Vždyť kdo, z nás, majitelů nejen astronomických dalekohledů by nepřivítal možnost se bezpečně svým dalekohledem podívat na naší mateřskou hvězdu. Doposud jsme dodávali zejména originální sluneční, osazené v objímkách na konkrétní typy dalekohledů. Tato možnost neustále trvá, i když nutno podotknout, že materiál v nich používaný je dnes již překonán. Výrobci špičkových refraktorů zejména firmy Zeis a Astro-Physics doporučují folii vyráběnou německou firmou Baader Planetarium.

V dnešním krátkém příspěvku se zaměřím na známou pomůcku nejen astronomů amatérů. Vždyť kdo, z nás, majitelů nejen astronomických dalekohledů by nepřivítal možnost se bezpečně svým dalekohledem podívat na naší mateřskou hvězdu. Doposud jsme dodávali zejména originální sluneční, osazené v objímkách na konkrétní typy dalekohledů. Tato možnost neustále trvá, i když nutno podotknout, že materiál v nich používaný je dnes již překonán. Výrobci špičkových refraktorů zejména firmy Zeis a Astro-Physics doporučují folii vyráběnou německou firmou Baader Planetarium.Baader Astro Solar folie propouští 0,001% světla, je 0,012 mm silná a má optické vlastnosti planparalelní desky. Slunci dává reálnou, neutrální bílou barvu. Díky těmto vlastnostem dává zřetelný, kontrastní a zejména ostrý obraz, který je nutný na podrobná studia slunečního povrchu. Neomezuje spektrální propustnost v oblasti modré narozdíl od jiných filtrů. Folie je z hlediska bezpečnosti certifikovaná CE (dle normy EG-89/686 a EN 169/92). Touto folií lze úspěšně nahradit podstatně dražší skleněné filtry nebo Herschelovy hranoly (navíc použitelné pouze u refraktorů).Folie je nabízena ve dvou základních velikostech a to A4 (200x297mm) nebo 100x50cm pro větší přístroje.Orientační ceny v době psaní článku:Folie Astro Solar A4 (297x210mm) 535 KčFolie Astro Solar 1x0.5 (1000x500mm) 1.540 KčTo že se vyplatí, aby se tři zájemci domluvili a roli si nastříhali nemusím zdůrazňovat. Kromě této velmi atraktivní pomůcky pro vizuální pozorovatele se nabízí i následující dvě novinky :Baader Astro Film - folie obdobná Astro Solar folii s výhradním použitím pro fotografii. Její propustnost je 0,016%, optické kvality shodné s Astro Solar folií a umožňuje tak expozice Slunce okolo 1/1000 s. Na vizuální pozorování ji lze použít pouze ve spojení s dalším neutrálním filtrem.Turbo Film - převratný přístup k doposud nechráněné astronomické optice. Turbo film má vlastnosti planparalelní desky. Je to naprosto krystalicky čistá folie, kterou můžete použít podobně jako fotografové používají UV-filtr. Chrání optiku před bezprostředními atmosférickými vlivy a to bez redukce optických kvalit vašeho dalekohledu. Astro Solar Film ND 3.8 (100x50cm) 1.540 KčTurbo Film 127x51cm 930 KčVýše uvedené produkty v České republice dodává:SUPRA spol.s r.o., Turnovská 2/492, 180 00 Praha 8, Telefon : 02-84820939, http://www.celestron.cz




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »