Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomicko-kosmonautický tábor 2013 aneb 2013: Vesmírná odysea – Prstenec

Astronomicko-kosmonautický tábor 2013 aneb 2013: Vesmírná odysea – Prstenec

Návštěva lanového centra během tábora. Autor: SDM ČAS.
Návštěva lanového centra během tábora.
Autor: SDM ČAS.
V srpnu 2012 změnila Sekce pro děti a mládež formu letního astronomicko-kosmonautického tábora. Osamostatnili jsme se a dali jsme táborům jméno, společné pro všechny budoucí ročníky - Vesmírná odysea. Také jsme víceméně tradiční tábor změnili na táborové soustředění a dali tím šanci pokročilým táborníkům, kteří již přesáhli hranici 15 let, ještě se s námi astronomii a kosmonautice pár let věnovat. Letošní tábor se uskuteční v termínu od 10. do 23. srpna 2013, opět v Orlických horách...

Discovery - 2001: Vermírná odyssea. Autor: SDM ČAS.
Discovery - 2001: Vermírná odyssea.
Autor: SDM ČAS.
První ročník inspiroval  známý román A.C. Clarka „2001: Vesmírná odysea“.  Děj románu se stal námětem na celotáborovou hru, a protože jsme v ní kromě samotné Vesmírné odysey odstartovali pomyslně také ze Země, připojili jsme za jméno dodatek START.

Všechno se povedlo na jedničku. Program byl nabitý a velmi různorodý. Kromě několika pozorování noční oblohy a Slunce, tradičních bloků s astronomickou a kosmo náplní, soutěží a her vázaných na obě témata, filmových dokumentů a přednášek zvaných hostů, jsme hráli spoustu tradičních táborových her (i nočních), chodili se cákat do blízkého potoka, absolvovali jeden celodenní výlet a opékali si buřtíky u táboráku. Velkou novinkou, kterou naši táborníci nadšeně přivítali, byla návštěva lanového centra.  Kompletní soubor fotek zájemci najdou na astromladez.rajce.cz.

2013: Vesmírná odyssea - prstenec. Autor: SDM ČAS.
2013: Vesmírná odyssea - prstenec.
Autor: SDM ČAS.
Letošní táborové soustředění nese jméno 2013: Vesmírná odysea – Prstenec. V zaběhnuté formě tábora chceme pokračovat. Věříme, že se vrátí i mnozí táborníci a ani vedoucí nebudeme  měnit.  Protože na táborovém místě, v Chalupě Polesí v Orlických horách, přibylo několik ubytovacích míst a nově jsou zrekonstruované také dolní herny, máme letos plných 28 míst pro táborníky a můžeme důsledně dělit programové bloky na začátečníky a pokročilé.

Astronomické hry na táboře. Autor: SDM ČAS.
Astronomické hry na táboře.
Autor: SDM ČAS.
Menším zádrhelem letošního tábora bude fáze Měsíce. Tábor začíná několik dní po novu a bohužel nám bude Měsíc den ode dne stále více prosvětlovat oblohu.  Pokud nám ale bude počasí přát alespoň tak jako v minulých letech, snad i přesto uvidíme nejkrásnější objekty letního nočního nebe.  A navíc využijeme samotný Měsíc k pozorování zajímavých útvarů na jeho povrchu.

Máte-li chuť strávit 14 dní s partou astronomických a kosmonautický nadšenců, užívat si léta a zábavy plnými doušky a máte-li od 10. do 23. srpna 2013 čas, budete vítáni. Základní informace o táboře jsou níže, přihlášeným dětem bude později zaslán email s podrobnými informacemi a pokyny.

Na viděnou v Říčkách se těší Věra, Michal, Katka, Anička a další…

Táborové soustředění 2013: Vesmírná odysea – Prstenec

Určen dětem a mládeži se zájmem o astronomii nebo kosmonautiku, není však rozhodující, zda má zájemce o tábor nějaké znalosti či zkušenosti – jde nám jen o motivaci!

Termín: sobota 10. 8. – pátek 23. 8. 2013
Místo: Říčky v Orlických horách, Chalupa Polesí
Věk účastníků: 10 – 18 let
Doprava na tábor: není zajištěna
Cena:  4 500,- Kč (sourozenci mají 100 Kč slevu na každé dítě)
Pořadatel:  Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti

Ke stažení: Závazná elektronická přihláška (formát *.docx)




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Sekce pro děti a mládež ČAS, Astronomický tábor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »