Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomicko-kosmonautický tábor: Ohlédnutí i pozvánka

Astronomicko-kosmonautický tábor: Ohlédnutí i pozvánka

Mladí účastníci tábora před nočním pozorováním.
Mladí účastníci tábora před nočním pozorováním.
Na konci prázdnin roku 2009 se uskutečnil astronomicko-kosmonautický tábor v Říčkách v Orlických horách. Ohlédnutí za tímto specifickým táborem je zároveň nabídkou pro děti a mládež na nadcházející ročník. Z následujícího článku si totiž můžete udělat představu, jak takový tábor vypadá, a jestli byste se jej nechtěli zúčastnit či přihlásit tam vaše ratolesti.

V závěru prázdnin se uskutečnil desetidenní "tábor" pro starší děti, zaměřený na astronomii a kosmonautiku. Základna v Říčkách v Orlických horách poskytla ubytování a zázemí pro čtyři vedoucí a 24 dětí. Víc dětí jsme ani nechtěli, mnohem lépe se pracuje s malou skupinkou a pro pozorování s dalekohledy to platí dvojnásob. K potěše většiny účastníků jsme z programu vyloučili i takové klasické věci, jakými jsou rozcvičky nebo bodování úklidu.

Věra Bartáková při astronomické osvětě.
Věra Bartáková při astronomické osvětě.
Program tábora se dělil na dvě části. Jednou byly obvyklé táborové hry a druhou vzdělávací bloky. Vzdělávací část byla zaměřena astronomii a kosmonautiku. Tato část programu se neodehrávala formou pasivního poslechu přednášek. Šlo nám o to, aby děti poznatky vstřebaly formou her, názorných ukázek, soutěží a jiných aktivit. Několika krátkým prezentacím, většinou doplněným o promítání, jsme se přesto nevyhnuli.

Z astronomie se děti dozvěděly něco o její historii, co jsou hvězdy, jaká je naše sluneční soustava, jak a co pozorují amatéři a jaká je současná profesionální astronomie. Nezapomněli jsme ani na světelné znečištění. Před prvním pozorováním jsme věnovali jeden blok orientaci na obloze, což byl pro mnohé tvrdší oříšek. Ani poznávání souhvězdí nebylo pro některé děti jednoduché, když někteří dlouho nemohli například pochopit, "kde že je ta Labuť." Přesto se dá říci, že téměř všechny děti na konci tábora zvládly pojmenovat většinu viditelných souhvězdí.

Noční pozorování.
Noční pozorování.
Děti se seznámily také s jednotlivými typy dalekohledů, montáží a zásadami při pozorování. Zároveň jsme účastníkům vysvětlili, proč a jak si mají vést pozorovací deník. Promítaly se snímky mlhovin, hvězdokup, galaxií, komet a meteorů, doplněné o výklad. Nejzajímavější byla dvě 3D promítání, první složené ze snímků nebeských objektů a kosmických těles, při druhém jsme se pohybovali po povrchu Marsu.

Počasí nám vcelku přálo, povedla se tři větší pozorování. Kromě sledování mlhovin, galaxií a hvězdokup dalekohledy se děti snažily kreslit Jupiter s měsíci, Měsíc, odhadovat hvězdnou velikost některých objektů a soutěžilo se v pozorování meteorů a družic.

V kosmonautické části jsme prošli základní historií dobývání vesmíru. Začali jsme u rakety V2, seznámili se s nejslavnějšími jmény, technikou a milníky a skončili zmínkou o budoucnosti kosmonautiky. U dětí měl velký úspěch čtyřdílný hraný dokument Dobývání vesmíru. O poledním klidu si mnoho zájemců slepovalo papírové modely kosmických sond, družic a pilotovaných lodí, které vycházely v minulosti v časopise ABC.

Vystřelení rakety modelářského klubu Letostroj Letovice.
Vystřelení rakety modelářského klubu Letostroj Letovice.
Velkou podívanou nám připravili modeláři raketo-modelářského klubu Letostroj Letovice. Na rozlehlé louce povídali o raketových modelech a soutěžních kategoriích. Dotazů od obecenstva bylo mnoho, kromě našeho tábora se totiž na ně přišlo podívat i několik místních občanů. Modeláři vypustili velký počet raket různých kategorií a velikostí, z nichž ta největší měla asi dva metry. Mohli jsme se také pokochat krásným soutěžním modelem, věrnou kopií evropské rakety Ariane 1. Ten ovšem nelétal. Některé vystřelené modely si děti mohly ponechat.

Den po modelářích přijel na návštěvu Milan Halousek z České kosmické kanceláře a vyprávěl dětem o životě v kosmu a také o projektech, které se pořádají pro jejich vrstevníky.

Tečkou za letošním A-K táborem byla jakási prezentace toho nejzajímavějšího, co jsme na táboře zažili, včetně promítání fotografií. Byla pořádaná pro rodiče, kteří si přijeli pro své ratolesti, a končila společným obědem.

Důležitým aspektem astronomicko-kosmonautického tábora bylo děti nejen nadchnout pro vesmír nebo kosmonautiku, ale podchytit vážné zájemce o tyto obory, být s nimi v kontaktu a vést i směrovat je v jejich zájmu. A několik takových se našlo.

Na táboře jsme měli k dispozici šest triedrů a šest větších dalekohledů, z toho dva refraktory a čtyři reflektory na všech běžných montážích. PC, dataprojektor a rozměrné promítací plátno byly samozřejmostí.

Na závěr je třeba poděkovat našim sponzorům, Janu Zahajskému, majiteli firmy Supra Praha za věnování roztomilého, funkčního, začátečnického a upomínkového reflektoru Celestron. Velký dík patří Janě Kotrčové a šéfovi kladenské firmy BMTech za věnování data-projektoru, bez kterého bychom se na táboře neobešli. Děkujeme také Pavlu Suchanovi z Astronomického ústavu Akademie věd za podporu a materiály a Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích za zapůjčení triedrů. Velký dík patří především našim vedoucím, bez kterých by se tento povedený "tábor" neuskutečnil. Tábor proběhl ve spolupráci s Českou astronomickou společností.

Doporučené odkazy:
[1] Fotogalerie z tábora
[2] Nabídka astronomicko-kosmonautického tábora 2010




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »