Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomický kroužek v Brně přijímá nové zájemce

Astronomický kroužek v Brně přijímá nové zájemce

Astronomický kroužek na Hvězdárně a planetáriu Brno.
Autor: AK v Brně.

Astronomický kroužek pořádaný Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity otevírá od února přihlašování pro nové zájemce, děti ve věku 11 až 16 let se zájmem o vesmír, astronomii i astrofyziku. Kroužek se koná vždy ve středu, od 17 hodin v prostorách Hvězdárny a planetária Brno a je zdarma!

Brněnský astronomický kroužek vznikl v únoru 2016 pod záštitou a s finanční podporou Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky MU. Díky spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno se koná v krásných prostorách moderní brněnské hvězdárny, která tak dětem poskytuje možnost využívat nejen přednáškovou síň, ale také malé planetárium a pozorovatelnu. Kroužek je veden doktorskými a magisterskými studenty astrofyziky, společně s několika zaměstnanci hvězdárny. Díky velkému zájmu se od března 2016 otevřel kromě hlavního kroužku i kroužek vedlejší, pro menší děti ve věku 7 až 10 let, který doteď běží souběžně s kroužkem pro starší.

Astronomický kroužek na brněnské hvězdárně. Autor: AK v Brně.
Astronomický kroužek na brněnské hvězdárně.
Autor: AK v Brně.
Během lekcí se děti seznamují s celou řadou astronomických jevů, ať už teoreticky, nebo prakticky. Každá výuková lekce je věnována konkrétnímu tématu formou přednášky, která je doplněna praktickými úkoly a diskuzí s dětmi. V průběhu celého roku se dětí dozví základní i hlubší informace o planetách a dalších tělesech Sluneční soustavy, o Slunci samotném, hvězdách, hvězdokupách, mezihvězdné látce, galaxiích, nebo vývoji vesmíru. Za dobrého počasí se pozoruje pomocí hvězdárenských dalekohledů, pokud počasí nepřeje, pracují děti na různých praktických úkolech. V průběhu roku je program doplněn o výjezdy na vyškovskou hvězdárnu, kde mohou děti pozorovat s místním 50 cm dalekohledem, a o speciální přednášky – letos na kroužku přednášel Tomáš Přibyl a Petr Horálek, v dalších měsících se plánují přednášky Michala Švandy, Pavla Gabzdyla, Libora Lenži a geologická exkurze pod vedením Pavla Pracného.

Cílem kroužku je nejen nadchnout a vzdělávat mladší generaci, ale také najít mezi dětmi mladé talenty, věnovat se jim, rozvíjet jejich schopnosti a poskytnout jim ty nejlepší základy pro případné budoucí studium astrofyziky na vysoké škole. Proto od února vznikne speciální kroužek pro pokročilé, kam se děti vybírají dle jejich aktivity v základním kroužku, a ve kterém budou v úzké skupince pracovat na zajímavých, ale těžších projektech. Stávající základní kroužek bude tedy potřeba doplnit o nové nadšence, kteří se mohou těšit na celou řadu zajímavých povídání o nočním nebi a o exotických objektech ve vesmíru, na pozorování s dalekohledem, nadšené vedoucí a nové kamarády. V případě, že byste rádi své dítě přihlásili do základního kroužku (věk 11-16 let), případně do vedlejšího kroužku (věk 7-10 let) obraťte se prosím na vedoucí kroužku prostřednictvím emailu: zychova@physics.muni.cz

Astronomický kroužek 2017 na brněnské hvězdárně - nabíráme nové zájemce! Autor: Lenka Zychová
Astronomický kroužek 2017 na brněnské hvězdárně - nabíráme nové zájemce!
Autor: Lenka Zychová

Kontakt a další informace

Mgr. Lenka Zychová
Vedoucí kroužku (Ústav Teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně)
Mail: zychova@physics.muni.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Facebook Astronomického kroužku v Brně
[2] Web Astronomického kroužku v Brně
[3] Hvězdárna a planetárium Brno
[4] ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně



O autorovi

Lenka Zychová

Lenka Zychová

Lenka Zychová (*1986, Ostrava) je astronomka a popularizátorka astronomie. Věnuje se doktorskému studiu astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Svůj výzkum zasvětila mezihvězdné látce, konkrétně bublinám v mezihvězdném prostředí, ve kterém ji trpělivě pomáhá vedoucí Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu AV ČR. Dále je také tiskovým tajemníkem Ústavu teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně. Další informace a kontakt naleznete na jejím webu Astronomickeprednasky.cz.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Astronomický kroužek, ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »