Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomický program Týdne vědy a techniky
redakce Vytisknout článek

Astronomický program Týdne vědy a techniky

V pondělí 3.11.2008 začíná na mnoha místech v České republice Týden vědy a techniky pořádaný Akademií věd ČR. Budete moci nahlédnout do nejrůznějších laboratoří a knihoven a poznat "jak se dělá věda". Program obsahuje dny otevřených dveří, přednášky, výstavy, kulaté stoly a konference. Více na www.tydenvedy.cz.


Pondělí 3. 11.

AKADEMIE VĚD ČR, Národní 3, Praha 1

Přednášky pro studenty
9.00
RNDr. Jiří Grygar, Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Vznik Země a karambol s Měsícem

11.00
RNDr. František Fárník, Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., a Česká kosmická kancelář
Astronomická pozorování kosmickými prostředky: nezbytnost kosmického výzkumu pro současnou astronomii a astrofyziku



Astronomický ústav AV ČR, v. v. i. se v rámci Týdne vědy a techniky zúčastní Dne s Akademií věd, který se koná ve čtvrtek 6. listopadu 2008 v Techmánii Plzeň.

V 10:00 proběhne přednáška pro studenty a veřejnost na téma Světelné znečištění trápí nejen astronomy (Pavel Suchan).

Zároveň budou otevřeny dvě doprovodné výstavy:

Světelné znečištění aneb Proč už nevidíme hvězdy jako naši předkové?

Soubor informačních panelů popisuje civilizační problém, se kterým se dnes astronomové, ale i občané ve svém každonočním životě potýkají - světelné znečištění. Jak vzniká, co s tím můžeme udělat, dobré a špatné příklady, to jsou témata této části výstavy. Produkce: Hvězdárna a planetárium Plzeň.

a

Pohledy do vesmíru z Evropské jižní observatoře

Fotografie objektů ve Sluneční soustavě, v naší Galaxii až po vzdálené světy cizích galaxií pořízené na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile. Observatoř provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika členem. Produkce: Astronomický ústav AV ČR, Evropská jižní observatoř.

Vstup na Den s Akademií věd je zdarma! Obě výstavy však zůstanou otevřené v Techmánii Plzeň až do 17. listopadu 2008.

Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově se od letošního roku konají v jarním termínu, další proběhnou v květnu 2009.


V pátek 7.11.2008 od 17:00 proběhne v budově Akademie věd na Národní třídě 3, Praha 1 (proti Národnímu divadlu), místnost 206, 2. patro slavnostní předání Nušlovy ceny za rok 2008. Po předání bude následovat laureátská přednáška:

Dr. Ivan Hubený

Studium exoplanet: jeden z nejrychleji se rozvíjejících oborů moderní astrofyziky (za 13 let od pouhé detekce ke studiu jejich spekter a závěrům o fyzice, chemii, ale i meteorologii jejich atmosfér).

Předání ceny i přednáška jsou přístupné veřejnosti. Cenu uděluje jednou ročně Česká astronomická společnost.






17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »