Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomický tábor 2006

Astronomický tábor 2006

Hvizdárna Valašské Meziíeí
Hvizdárna Valašské Meziíeí
V neděli 9. července 2006 skončil na Hvězdárně Valašské Meziříčí již 13. ročník astronomického tábora pro děti a mládež od 11 do 18 let.

Vedle tradičních táborových "zábav", jako jsou výlety, sportování, táborák nebo závěrečná disko show v maskách, muselo 17 účastníků zvládnout i astronomické znalosti a dovednosti. Jejich pobyt provázela celotáborová hra jednotlivců i týmů. Do závěrečného hodnocení se započítávaly nejen výsledky vědomostních astronomických testů, ale i úklid ve Škvorníku" a sportovní výsledky (astronomický sedmiboj nebo bowling).

Přestože při příjezdu na hvězdárnu vítal mladé astronomy déšť, tak zbytek pobytu bylo jasno a mohli každý den pozorovat ve dne Slunce a po setmění pak zajímavé objekty noční oblohy.

Hvizdárna Valašské Meziíeí
Hvizdárna Valašské Meziíeí
Pobyt na táboře si zpestřili i výukou Sluneční soustavy v přírodě. Model Slunce a planet je vyroben v měřítku 1:777 000 000. Jako Slunce se používá červený gymbalon o průměru 1,80 m. Po skončení přednášky následovala volná zábava s gymbalonem a zkouška, co všechno vydrží "Slunce". (Foto: Radek Kraus)

Věříme, že se všem na táboře líbilo a mnozí se opět budou rádi vracet.

Obrázek:
Celodenní výlet na zámek Kunín u Nového Jičína a na zříceninu hradu Starý Jičín (foto: Radek Kraus).

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »