Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  ASUF IX (již za měsíc)

ASUF IX (již za měsíc)

Hvězdárna Rokycany
Hvězdárna Rokycany
Hvězdárna v Rokycanech, Hvězdárna a planetárium Plzeň, Katedra obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU v Plzni a Západočeská pobočka ČAS si dovolují pozvat učitele fyziky, zeměpisu, přírodopisu a příbuzných oborů na devátý astronomický seminář učitelů fyziky, který je akreditován ministerstvem školství v rámci dalšího vzdělávání učitelů.

Seminář se koná v pátek 11. dubna 2008 od 14:00 hod. na Hvězdárně v Rokycanech v nově zrekonstruovaném přednáškovém sále.

asuf-ix-1.jpg

Rok 2008 byl na valném shromáždění OSN vyhlášen jako Mezinárodní rok planety Země. Cílem tohoto projektu je přiblížit geovědy a informace o Zemi a upozornit na problémy, které ohrožují naši planetu a život na ni. Více informací naleznete na adrese www.rokzeme.cz.

Letošní semináře budou tedy zaměřeny speciálně na Zemi i když trochu více z pohledu astronomického. Jarní seminář zahájí přednáškou „Planeta Země očima kosmických sond“ Lumír Honzík. Následovat bude detailnější pohled PaedDr. Jiřího Sudy z Katedry geografie v přednášce „Od zemského jádra do vesmíru“. RNDr. Miroslav Randa, Ph.D. z Katedry obecné fyziky vysvětlí měsíční fáze pomocí nové učebnice fyziky.

asuf-ix-2.jpg
Barbora Šrámková a Veronika Šímová ze stříbrského gymnázia se s námi podělí o zážitky z návštěvy vesmírného střediska např. jaké to je ve stavu beztíže. Závěr už neodmyslitelně bude patřit pokusům, které si tentokrát připraví mladí debrujáři s Mgr. Jitkou Soukupovou.

Pro účastníky předešlých seminářů ale i nové zájemce je připravena fotogalerie z minulých setkání na adrese www.astro.cz/galerie/main.php?g2_itemId=8313

Účastnický poplatek zůstává 100, - Kč. Po skončení semináře obdrží všichni účastníci osvědčení o absolvování.


Anotace přednášek:

Planeta Země očima kosmických sond - Lumír Honzík

První kosmická sonda se dostala do vesmíru již před více jak padesáti léty. Od té doby se jich k průzkumu blízkého i vzdáleného vesmíru vydala celá řada. Část z nich provádí průzkum naší planety a přináší celou řadu měření a někdy i poněkud neobvyklých fotografií. Přednáška by měla ukázat výsledky alespoň některých průzkumných sond Země a přiblížit tak jejich praktickou činnost a význam.


Od zemského jádra do vesmíru – PaedDr. Jiří Suda

Detailní pohled na Zemi, od samého jádra přes jednotlivé vrstvy zemského tělesa až k hranici vesmíru.


Fáze Měsíce - RNDr. Miroslav Randa, Ph.D.

Nově vydané učebnice fyziky obsahují i části věnované astronomii. Přednáška bude koncipována jako běžná vyučovací hodina, během které bude vysvětleno střídání fází Měsíce s využitím učebnice a ukázkami jak s ní pracovat.


ESC Andoya + Parabolický let – Barbora Šrámková a Veronika Šímová

Barbora Šrámková nás seznámí se svým pobytem v Evropském vesmírném kempu v norském městečku Andoya, kam byla vybrána jako první Češka po 11 letech. http://www.stribrujari.hustej.net/view.php?cisloclanku=2007071701

Česká kosmická kancelář nabízí mladým zájemcům o kosmonautiku vyzkoušet si stav beztíže. Parabolický let ZERO-G absolvovala Veronika Šímová, která nám přiblíží zážitky a pocity, které při něm prožívala. Dozvíte se také, co je potřeba udělat, abyste se mohli takového letu zúčastnit. http://www.czechspace.cz/cs/wsw2007-zero-g2007-veronika-text


Pokusy z kuchyně malých debrujárů – Barbora Šrámková, Veronika Šímová, Mgr. Jitka Soukupová

Asociace malých debrujárů České republiky vznikla na základě zkušeností z Kanady a přes Francii se dostala až k nám, kde působí od 22. 9.1992. Už jste se s "debrujáry" možná setkali v televizi, časopisech či jinde, takže víte na co se můžete těšit.





O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »

Datum konání – 11. dubna 2008
Místo konání – Hvězdárna v Rokycanech
Voldušská 721, Rokycany
Zahájení – 14:00
Předpokládané ukončení - 19:00
Účastnický poplatek – 100,-Kč
Kontaktní osoby: K.Halíř, L.Honzík, V.Lukešová
tel.: 371 722 622
mob.: +420 604 865 516
email: hvezdarna@hvr.cz
web: www.hvr.cz, www.astro.zcu.cz,
www.kof.zcu.cz, hvezdarna.plzen.eu