Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Beseda: Konec světa 2012 aneb Už zase?

Beseda: Konec světa 2012 aneb Už zase?

Nejčastěji je konec světa spojován s dopadem obřího asteroidu na Zemi podobně, jako tomu bylo před 3 miliardami let při tzv. Velkém pozdním bombardování. Autor: Don Davis/NASA.
Nejčastěji je konec světa spojován s dopadem obřího asteroidu na Zemi podobně, jako tomu bylo před 3 miliardami let při tzv. Velkém pozdním bombardování. Autor: Don Davis/NASA.
Na konec roku si Astronomická společnost Pardubice připravila neobvyklou pozvánku. V pátek 16. prosince od 19 hodin se uskuteční ve Velkém sále DDM DELTA Pardubice beseda na téma "Konec světa 2012 aneb Už zase?". Členové Astronomické společnosti Pardubice krátce představí nejčastěji zmiňované katastrofické scénáře spojené s koncem světa 21. prosince 2012 a zahájí tak besedu pro všechny, které tento neblaze proslulý fenomén trápí.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

Martin Slezák, moderátor besedy, k tématu řekl: "Rok 2012 má být podle některých konspirátorů posledním rokem lidské historie. Co si lze představit pod koncem světa? Může nás sežehnout Slunce, zasáhnout kometa, nebo vyhladit rasa mimozemšťanů. Lidstvo se ovšem může vyhladit i samo. Nebo prostě jen skončí kalendář - alespoň ten Mayský? Přijďte před koncem letošního roku pobesedovat s astronomy z pardubické hvězdárny, zda přežijeme rok příští."

Petr Komárek z pardubické hvězdárny, jeden z lektorů, obavy z konce světa uvede z poněkud rozsáhlejšího historického pohledu. "Projdeme si nejznámější předpovědi a proroctví zvěstující konec světa. Řekneme si, jací lidé a jaké dějinné okolnosti vedly člověka k těmto domněnkám a jak se v průběhu historie měnil pohled člověka na možný konec světa," popisuje svůj blok úvodní přednášky členů Astronomické společnosti Pardubice, na níž bude navazovat očekávaná diskuze s posluchači.

Fenomén 2012 je v posledních letech neblaze proslulým a velice rozšířeným tématem spojeným s koncem světa na slunovrat 21. prosince 2012. V toto datum má totiž končit poslední, tzv. Pátý věk Slunce v Mayském kalendáři a ten dále nepokračuje. Bohužel je celý tento fenomén jedním velkým omylem, který vznikl vesměs pouhým nepochopením původního poselství Mayské civilizace. Pomineme-li fakt, že už samotná datace skutečného konce tohoto kalendáře nemá jistý základ, jsou katastrofické scénáře spojované s koncem světa před Vánoci příštího roku astrofyzikálně naprosto nesmyslné a opírající se o nepravdivá tvrzení. Organizátoři besedy by proto rádi uvedli alespoň některé nesmysly na pravou míru a předešli tak zbytečné panice, kterou dezinformace z různých nevědeckých internetových serverů i dalších zdrojů způsobuje.

Mimo samotnou besedu také organizátoři doporučují lidem navštívit stránku "2012 - Konec světa NEBUDE", kterou spravuje Česká astronomická společnost na svém serveru na adrese www.astro.cz/rady/2012.

Převzato: www.astropardubice.cz




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »