Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Brněnská (ne)pobočka začíná velkou párty!

Brněnská (ne)pobočka začíná velkou párty!

Česká astronomická společnost, Brněnská pobočka

Tak co, už jste si v kalendáři zatrhli pátek 11. května? A dopsali poznámku – MUSÍM BÝT V BRNĚ!? Znamenitě. Vždyť se na Hvězdárně a planetáriu Brno v 16 hodin sejdou (nejen) členové České astronomické společnosti, aby se pokusili obnovit tamní brněnskou pobočku.

Jaký že bude program? Slíbit můžeme motivační proslov čestného předsedy České astronomické společnosti  Jiřího Grygara, vizi ředitele Hvězdárny a planetária Brno Jiřího Duška, náznaky místopředsedy České astronomické společnosti Pavla Suchana a snad i dalších činovníků.

Spolková činnost je samozřejmě důležitá, ale tak nějak by se nemělo ani zapomínat na astronomii, resp. vědu obecně. Proto si vám dovolíme vzápětí pustit celovečerní dokument GRYGAR, na jehož vzniku se podíleli studenti Slezské univerzity v Opavě.  Kromě vědeckých aktivit se film věnuje i životnímu příběhu slavného astronoma, který pochází z rodiny českých Slezanů a se svými rodiči prožil během nacistické okupace vyhnání z pohraničí.

Je to všechno? V pátek 11. května na Hvězdárně a planetáriu Brno ano. Ale hned po skončení filmu bude stačit sejít na Obilní trh, kde v Otevřené zahradě od 18 hodin začíná Science Party Brno: Oslava české vědy a její budoucnosti. Na programu je třeba sázení stromu na počest české vědy, panelové diskuze brněnských popularizátorů vědy a mladých brněnských vědců, ohňová show, workshopy, vědecký stand-up a další. Stejně jako na hvězdárnu i zde – do areálu Otevřené zahrady – je vstup pro členy ČAS zdarma.

A aby toho nebylo málo, pro všechny návštěvníky si Dopravní podnik města Brna připravil malou bojovku. Jelikož se začala opravovat ulice Údolní, musíte u Červeného kostela přestoupit na autobus X4. Pokud pojedete autem, pak si vyberte směr od Kounicových kolejí.

Tak co? Potkáme se v Brně?

Program v kostce

16.00     pobočkové vize

16.30     projekce filmu Grygar

18.00     zahájení Science Party (v Otevřené zahradě na ulici Údolní)

Kontakt:
Jiří Dušek

Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora 2, 616 00 Brno

reditel@hvezdarna.cz
775 35 45 55




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Hvězdárna Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »