Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Catch a star! ... and discover all its secrets!

Catch a star! ... and discover all its secrets!

Hvězdu chytit nelze, jedná se o druhý ročník projektu European Southern Observatory (ESO) a European Association for Astronomy Education (EAAE) určeného pro tým maximálně tří studentů střední školy jejich učitele. Studenti musí k 1. listopadu 2003 studovat a žádný student nesmí být členem více skupin.

Tým si zvolí jeden objekt a připraví www prezentaci objektu v angličtině, přibližný obsah prezentace je popsán na stránkách projektu. Inspirovat se můžete i loňskými prezentacemi.

Prezentace vyhodnotí specialisté ESA a EAAE a určí dvacet mezinárodních vítězů. Členové všech vítězných týmů obdrží osobní certifikát. Ceny opravdu stojí za to:

  • první cena - návštěva ESO Paranal (VLT), Chile
  • druhá cena - návštěva centrály ESO v Garching, Německo
  • třetí cena - návštěva sluneční observatoře Wendelstein
  • I ostatní ceny jsou skvělé - teleskop MEADE, planetárium BAADER, hvězdné globy a mapy, CD a DVD vydanými ESO.

    Jak se zúčastnit? Na internetových stránkách projektu naleznete přihlašovací formulář. Po jeho vyplnění je třeba připravit Vaši zprávu a do 30. října 2003 ji zaslat na adresu eduinfo@eso.org

    Všem zúčastněným přejeme mnoho štěstí.






    12. vesmírný týden 2024

    12. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

    Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    Kometa 12P/Pons-Brooks

    Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

    Další informace »