Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Chcete si koupit hvězdárnu ? To není legrace.
Pavel Marek Vytisknout článek

Chcete si koupit hvězdárnu ? To není legrace.

Dnes se mi dostala nemilá informace, že možná další hvězdárna zmizí ze světa. O které hvězdárně mluvím se dočtete dále.

Spousta z Vás se již možná někdy podívala na hvězdárnu ve Ždánicích. Určitě nádherná budova, kterou nelépe popíše následujících pár řádek:

Předmětem dražby je zděný, podsklepený, dvoupodlažní, víceúčelový objekt s plochou střechou sestávající ze dvou funkčně samostatných, ale stavebně propojených částí. Ubytovací část o kapacitě 40 - 50 osob s vinárnou, Přízemí - vstupní hala, vinárna, bar, kuchyň, sklady a WC,

1. NP vstupní hala - zimní zahrada, ubytovací pokoje, sauna, bazén, odpočívárna, dílna, sklad, kotelna, strojovna a garáž pro dva vozy. 2. NP - ubytovací pokoje, spol. terasa, sklady, koupelna a WC. Hvězdárna - dvě polohovací kopule s dalekohledy, planetarium, zasedací místnost, promítací sál, kanceláře, učebny, terasa, šatny, WC a sklady.

Ubytovací kapacita cca 40 - 50 osob. Celková plocha pozemku činí 3.713 m2 včetně zastavěné plochy, zahradní částí s venkovním bazénkem a volnou stavební plochou. Celý areál je oplocen. Část pozemku o výměře 829 m2 který sousedí s areálem není oplocen a lze jej využít jako stavební místo. Vytápění celého objektu je ústřední plynové, el. rozvod 220/380 V, voda i kanalizace místní. TUV je v el. zásobníkových ohřívačích. Celý objekt je situován na konci obce u vedlejší silnice s výhledem do kraje. Dobrá dopravní dostupnost.

Smutně se to čte, no ale třeba to koupí opravdu nějaký fanda a astronomie ve Ždánicích bude dále pokračovat.

Je na závěr vyvolávací cena je 2.500.000,- Kč, což na takovýto kolos není zlé. Takže pokud máte zbytečných pár miliónů, možná si to koupíte místo rodinného domku.

Já o tom minimálně budu chvíli uvažovat :-) a snít.

PS: Pokud by jste potřebovali vědět nějaké další informace o prodeji, dejte mi vědět na astronomy@seznam.cz

Pokud máte zájem pomoci obraťe se na info@astro.cz




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »