Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Co je hurikán?

Co je hurikán?

Hurikán Ike, 12. září 2008, zdroj: NOAA
Hurikán Ike, 12. září 2008, zdroj: NOAA
Hurikán je označení pro tropickou cyklonu, která vzniká v oceánech. V Atlantickém ji nazýváme hurikán, v Pacifiku pak tajfun.

Obr.: Hurikán Ike 12. září v 8:45 našeho času. Zdroj: NOAA.

Hurikány (tajfuny), fungují na stejném principu, to znamená, že jejich vznik je podmíněn dostatečnou teplotou mořské vody.

Je nutné, aby dosahovala výše nad 26,5 °C, do hloubky 50 m pod hladinou. Formuje se alespoň 5° severně nebo jižně od rovníku tak, aby "Corrolisovo zrychlení", bylo výrazné (dostředné zrychlení, které vzniká při tečném pohybu k ustupující kruhové dráze).

Existuje několik druhů cyklon

Rychlost větru je nižší než 17 m/s, nazýváme ji tropickou tlakovou níží
do 33 m /s , pak tropickou bouří
nad 33 m/s se jedná skutečně o hurikán nebo tajfun.

Hurikány pak rozlišujeme podle Saffir - Simpsonovy stupnice od 1 do 5, kde číslo 5 značí, že je nejsilnější. Rychlost větru dosahuje v 5. stupni 250 km/hod.

Proč je tolik hurikánů ?

Dlouhodobým sledováním došli vědci k názoru, že počty hurikánů se pravidelně střídají po 70 letech.

Ničivé tropické cyklony očekáváme i v dalších letech. Příčinou jejich vyššího počtu, je pravidelná změna mořských proudů v Atlantiku.

Energie, která působí v hurikánech je neuvěřitelná. Výkon se odhaduje na 2 miliardy kilowatů (2,1 x 10 W), která nadále sílí. Skutečná energie hurikánu, je asi 3x vyšší, tepelný zdroj, kterým hurikán je, má účinnost kolem 30%.

V současném období sužovaly a nadále sužují, naší planetu hurikány, které vznikly v oblasti Atlantického oceánu a nesou tato jména:

ničivý Gustav, přešel v tropickou bouři, zasáhl území USA, bouře Hanna, dosáhla 3. stupně - zasáhla taktéž území USA, velmi silná Ike, která se přehnala přes Bahamské ostrovy, zasáhla severní část Kuby, její síla dosáhla 4. stupně.

Pro srovnání uvádím tabulku, kterou zveřejnila NASA :

Počet tropických cyklón 4. a 5. kategorie podle oceánů

oceán 1970-19891990-2004
Tichý oceán (východ) 36 49
Tichý oceán (západ) 85 116
Tichý oceán (jihozápad)10 22
Atlantský oceán (sever)16 25
Indický oceán (sever) 1 7
Indický oceán (jih) 23 50
CELKEM 171 269

Zdroje: Wikipedia, OSEI, NOAA, NASA




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »