Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Den planetárií 2012 v Ostravě!

Den planetárií 2012 v Ostravě!

Den planetárií v Ostravě
Den planetárií v Ostravě
Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě zve širokou veřejnost na mimořádný Den planetárií, ke kterému se schýlí v neděli 18. března 2012 od 14. hodin. Možná si řeknete, že s "mezinárodními roky" a "mezinárodními dny" je to jako s tramvajemi nebo pohlednými dívkami, nemá smysl za nimi utíkat, protože za chvíli se stejně objeví další. A budete mít pravdu...

Ovšem "Den planetárií" je přece jenom v řadě souvislostí jiný. Jednak si nedává označení "mezinárodní" a pokud jej budete sledovat, mohl by si snad do názvu přidat slovo "punkevní", tedy občas se vynoří a občas zanoří...

Jeho historie se začíná psát někdy v roce 1991 v asociaci italských planetárií. Tato akce nikdy neměla "centralizované řízení" a tak je tomu dodnes. Jejím cílem vždy bylo připomenout v neděli nejbližší termínu jarní rovnodennosti, že existují instituce jako jsou planetária, které mohou lidem zajímavým způsobem představit astronomické a přírodovědecké poznatky. Při rozvoji této iniciativy sehrála poměrně významnou roli aktivita planetária v Prešově, kdy v roce 1995 ve spolupráci s italskými, polskými a dalšími kolegy zorganizovali mezinárodní soutěž o logo "Dne planetárií".

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě se poprvé přidala ke "Dni planetárií" v loňském roce. Letos je však na neděli 18. března připravena akce se skutečně mezinárodní náplní. V ostravském planetáriu proběhne přehlídka pořadů čtyř institucí z Polska, Slovenska a České republiky.

Podrobný program této ojedinělé přehlídky:

14:00 Hrozba z nebies
Pořad o ohrožení planety Země v podobě asteroidů
Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella (Žiar nad Hronom, Slovensko)

15:00 Heweliusz i ja
Pořad o lásce a astronomii; o manželce astronoma Johanna Hevelia
Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne im. Mikołaja Kopernika (Chorzów, Polsko)

16:00 Time zero
O vzniku a vývoji vesmíru
Štefánikova hvězdárna (Praha, ČR)

17:00 Neuvěřitelné Brno
Multivizuální představení města Brna tak, jak jej zná jen málokdo
Hvězdárna a planetárium Brno (Brno, ČR)

Tato mimořádná akce je zdarma. Pokud vás zaujala, doporučujeme rezervovat si vstupenky zde: planet.areco.cz/rezervace/PT_300.aspx. Těšíme se na shledání s Vámi na této jedinečné mezinárodní přehlídce tvorby pro planetária!

Podrobněji viz také planetarium.vsb.cz/cs/hlavni#denplanetarii.




O autorovi

Tomáš Gráf

Tomáš Gráf

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. (* 1964, Těškovice, ČR) je český astronom, popularizátor astronomie a vysokoškolský pedagog. Vystudoval odbornou fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a tamtéž získal Ph.D. v oboru teoretická fyzika a astrofyzika.

V období od roku 1988 do roku 2015 pracoval v Planetáriu Ostrava (VŠB – Technická univerzita), v letech 1992 až 2014 jako vedoucí této instituce.

Mimo jiné je autorem popularizační knížky "Se zakloněnou hlavou pozorujeme hvězdy" nebo překladu publikace "Karkoschkův astronomický atlas hvězdné oblohy" z němčiny. Podílel se na vzniku 12 pilotních dílů seriálu "Hlubinami vesmíru" (TV Noe) a pro ČRo Ostrava připravuje od roku 2005 každý týden „Astronomické okénko“.

V rámci ČAS se dlouhodobě věnuje organizaci Astronomické olympiády. V roce 2007 inicioval její rozšíření o středoškolské kategorie, od roku 2010 je členem Ústřední komise této prestižní soutěže a více než desetkrát vedl český tým na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (IOAA).

Od roku 2015 působí na Slezské univerzitě v Opavě, kde vyučuje předměty Proseminář z astronomie, Základy astronomie a astrofyziky, Praktická astronomie a několik předmětů z oblasti komunikace vědy pro studenty studijních programů Multimediální techniky (zde je i garantem studijního programu) a Astrofyzika. Má na starosti observatoř WHOO! a digitální sférickou projekci Unisféra. Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě zároveň zastává od roku 2017 funkci proděkana pro strategie a rozvoj.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »