Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Den s fyzikou
Jan Gulaš Vytisknout článek

Den s fyzikou

Matematicko-fyzikální fakulta, Ke Karlovu 3.
MFF UK, Ke Karlovu 3, Praha.
Chtěl bych se s vámi podělit o své zážitky z akce Den s fyzikou, která se konala 4. února 2010 na Matematicko-fyzikální fakultě University Karlovy v Praze. Tohoto dne se účastnili hlavně studenti, kteří v budoucích letech se chtějí vydat na dráhu fyzika, matematika, astrofyzika a další.

Úvodní slovo jednoho z profesorů se konalo v budově ulici Ke Karlovu. V 9:00 se slova chopil, jak už jsem řekl jeden z profesorů, který nám přiblížil studium na MFF UK. Poté zůstal ve stejné posluchárně, kde se konala Velká fyzikální podívaná aneb pokusy, které hned tak neuvidíte. 3 profesoři nám ukazovali a vysvětlovali princip pokusů, jako byly například Meissnerův jev, Joule-Thomsonův jev, Thomsonův transformátor, vodivost vody a další.

Poté byla na řadě přednáška, na kterou jsem se těšil už od rána, a to prof. RNDr. P. Kulhánek, CSc. - Úspěchy Evropské kosmické agentury (ESA) - Planck a Herschel na scéně. Hodina strávená posloucháním pana profesora vám přijde, jako byste měli o misích naprostý přehled. Povídali jsme si o výhodách dalekohledů i nevýhodách. Možná jste také slyšeli o dalekohledu WISE, který byl v médiích propagován jako nejvýkonnější infračervený dalekohled. Jenom pro srovnání WISE průměr zrcadla 40 cm, Herschel 3,5 m.

Dále jsem se rozhodl pro přednášku, kterou měl na starosti Tomáš Petrásek, který také napsal knihu Vzdálené světy. Jeho přednáška se nazývala Mýty o životě ve vesmíru. Zde nám přiblížil zastoupení vody ve sluneční soustavě, konkrétně probral některé z měsíců, jako byly například Enceladus nebo Titan. Věnoval se také možnému přenosu různých bakteríí a mikroživočichů v meteoritech. Tuto hodinku jsem si naprosto užil, jelikož pan Petrásek to pojal velmi jednoduše a velmi přehledně, což umožnilo každému přísedícímu nové informace, které jen tak nezapomene.

Matematicko-fyzikální fakulta, areál Trója, V 
MFF UK, V Holešovičkách 2, Praha.
Poté jsme se přesunuli do budovy v Holešovičkách, kde začínal odpolední program dne s fyzikou. Ve 14:00 začala předposlední přednáška, kterou jsem navštívil.

Relativita v lidských životech i ve hvězdách - Mgr. D. Kofroň, Ph.D., jehož přednáška obsahovala hlavně fungování černých děr a kvasarů. Opět to bylo podáno velice jednoduše. Pan profesor je velmi vtipný a nebylo chvíle, kdy jsem se nezasmál.

A poslední přednáška, která mě čekala, byla Na cestě k absolutní nule (teploty) - doc. RNDr. M. Rotter, CSc. Od této přednášky jsem čekal trochu něco jiného. Zezačátku jsme se bavili o tom, co to vlastně absolutní nula je. Poté jsme přešli na historické zkapalnění různých látek, jako jsou například vodík či hélium.

Přednášky a ukázky fyzikálních experimentů na mě udělaly velký dojem a ukázaly lidem (nám studentům na středních školách), jak může být fyzika zajímavá.

Odkazy:
Program Dne s fyzikou: http://www.mff.cuni.cz/verejnost/jdf/program_jdf_10.pdf
Přednášky prof. RNDr. P. Kulhánek, CSc. - http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=1326
Info Herschel a Planck: /clanek/3766
Stránky Tomáše Petráska Vzdálené světy: http://www.vzdalenesvety.cz/

Převzato z http://cspp.astro.cz




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »