Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dny otevřených dveří na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově

Dny otevřených dveří na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově

Návštěvnící Dnů otevřených dveří
Návštěvnící Dnů otevřených dveří
Po celé tři dny od pátku 22. do neděle 24. května pro vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek zveme také školy! Otevírací doba po všechny tři dny 9 až 17 hodin, v pátek a sobotu večer navíc doprovodný program. Návštěva je vhodná nejen pro vážné zájemce, ale např. i pro rodiny s dětmi, pro děti máme připraven program.

Dny otevřených dveří 2009
Dny otevřených dveří 2009





Program

• Prohlídka muzea a historických kopulí, v případě jasného počasí pozorování Slunce v historické Západní kopuli.
• Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrolní služba, 10 m sluneční radioteleskop a horizontální sluneční dalekohled HSFA 2.
• Prohlídka přístroje PZT Oddělení galaxií a planetárních systémů (fotografická zenitová tuba - přístroj určuje z astrometrických pozorování hvězd okamžitou astronomickou zeměpisnou šířku a rozdíl mezi rotačním a atomovým časem).
• Prohlídka dvoumetrového dalekohledu ve Stelárním oddělení (největšího dalekohledu v ČR s průměrem zrcadlového objektivu 2 m), tentokrát vám ukážeme dalekohled ve speciální zaparkované poloze, protože jeho zrcadlový objektiv byl odvezen do Německa na pokovení.
• Prohlídka dalekohledu o průměru 65 cm oddělení meziplanetární hmoty.
• Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.
• Výstava vítězných prací soutěže Vidím vesmír pořádané ZUŠ Říčany a Astronomickým ústavem AV ČR v rámci Mezinárodního roku astronomie.
• Přístupná bude i ústavní knihovna (pro čtení, posezení, diskuze).
• Soutěže pro děti o odměny (za podpory Opavia diskito hvězdičky - www.diskito.cz).
• V pátek 22. 5. 2009 od 17:30 přednáška předsedy Astronautické sekce České astronomické společnosti a pracovníka České kosmické kanceláře Milana Halouska Kosmonautika převážně nevážně aneb Co dělají kosmonauté, když se řídící středisko nedívá - v přednáškovém sále Slunečního oddělení. Létat do kosmu je zodpovědné a nebezpečné povolání - ale i při něm si kosmonauti najdou čas na zábavu a odreagování. Co se děje na oběžné dráze, když se řídící středisko nedívá, jak odpočívají, relaxují a baví se? A je v kosmu místo třeba i na sex?
• V sobotu 23. 5. 2009 od 17:30 koncert žáků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově, v knihovně ústavu. (program DOC)
• V případě jasného počasí pozorování noční oblohy po setmění v pátek a v sobotu v Západní kopuli na historické hvězdárně.
• Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit s Pavlem Suchanem na 737 322 815, suchan@astro.cz.
Vstup i doprovodný program zdarma. Informační materiály k dispozici.
• V muzeu si budete moci zakoupit originální fotografie Astrofotografa roku 2007 Ing. Martina Myslivce. V prodeji bude i turistická známka a další upomínkové předměty.
• V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin zajišťuje pro návštěvníky občerstvení Čajovna V síti (čaje a další nápoje, sladkosti, vegetariánské jídlo), www.ecajovna.cz.

Pro objednání hromadných exkurzí (např. školních) použijte prosím tento kontakt: Jan Čech, tel.: 323 620 227, e-mail: cech@asu.cas.cz.

Pro dotazy k průběhu a organizaci Dnů otevřených dveří použijte prosím tento kontakt: Pavel Suchan, tel.: 267 103 040, 737 322 815, e-mail: suchan@astro.cz.

Plánek areálu

Těšíme se na Vás, strávit u nás můžete celý den od rána do noci.

Navštivte stránky Astronomického ústavu AV ČR




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »