Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově

Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově

Návštěvnící Dnů otevřených dveří
Návštěvnící Dnů otevřených dveří
Dny proběhnou 14. až 16. května 2010, vždy od 9 do 17 hodin. Po celé tři dny budou otevřena odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek jsou zvány také školy. Otevírací doba po všechny tři dny je 9 až 17 hodin, v pátek a sobotu večer navíc doprovodný program. Návštěva je vhodná nejen pro vážné zájemce, ale např. i pro rodiny s dětmi. Vstup zdarma

Program

• Prohlídka muzea a historických kopulí, v případě jasného počasí pozorování Slunce v historické Západní kopuli.
• Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrolní služba, 10 m sluneční radioteleskop
a horizontální sluneční dalekohled HSFA 2.
• Prohlídka přístroje PZT Oddělení galaxií a planetárních systémů (fotografická zenitová tuba - přístroj určuje z astrometrických pozorování hvězd okamžitou astronomickou zeměpisnou šířku a rozdíl mezi rotačním a atomovým časem).
• Prohlídka dvoumetrového dalekohledu ve Stelárním oddělení (největšího dalekohledu v ČR s průměrem zrcadlového objektivu 2 m).
• Prohlídka dalekohledu o průměru 65 cm Oddělení meziplanetární hmoty.
• Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.
• Přístupná bude i ústavní knihovna (pro čtení, posezení, diskuze).
• V sobotu 15. 5. 2009 od 17:30 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, PhD. "Expedice Súdán - o planetce a meteoritech v Nubíjské poušti".
• V případě jasného počasí pozorování noční oblohy po setmění v pátek a v sobotu v Západní kopuli na historické hvězdárně.
• Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit s Pavlem Suchanem na 737 322 815, suchan@astro.cz.


Vstup i doprovodný program zdarma. Informační materiály k dispozici.
• V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin zajišťuje pro návštěvníky občerstvení Čajovna V síti (čaje a další nápoje, sladkosti, vegetariánské jídlo), www.ecajovna.cz.
• V muzeu si budete moci zakoupit turistickou známku a další upomínkové předměty.

Pro objednání hromadných exkurzí (např. školních) použijte prosím tento kontakt: Jan Čech, tel.: 323 620 227, e-mail: cech@asu.cas.cz.

Pro dotazy k průběhu a organizaci Dnů otevřených dveří použijte prosím tento kontakt: Pavel Suchan, tel.: 267 103 040, 737 322 815, e-mail: suchan@astro.cz.

Těšíme se na Vás, strávit u nás můžete celý den od rána do noci.






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »