Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dotkni se hvězd

Dotkni se hvězd

Dotkni se hvězd...
Dotkni se hvězd...
Co jsou hvězdy? Jak vznikají a kdy zanikají? Z čeho jsou složeny? Jak se jmenují? Kde je můžeme nalézt? Odpovědi na tyto a další otázky z oblasti astronomie budeme společně nacházet při hledání tajemství kosmických objektů a vesmíru vůbec v rámci naší astronomické expedice.

koná od 30. července do 15. srpna. I tentokrát proběhne v areálu Hvězdárny v Úpici v Podkrkonoší. Je určena nejen pokročilým astronomům, ale i úplným začátečníkům ve věku 15-25 let s chutí poznat vesmír dobrodružnějším způsobem než jen z gauče před televizorem.

labut.jpg
Expedice je zaměřena především na pozorování noční i denní oblohy, obohacené doprovodnými aktivitami, mezi nimiž nechybí netradiční fyzikální experimenty a přednášky. Kromě klasického pozorování dalekohledem zahrnujícího pozorování mlhovin, hvězdokup, galaxií, proměnných hvězd, meteorů, planet, planetek, exoplanet a různých úkazů na obloze, se můžete naučit experimentovat s astrofotografií, CCD kamerou, astronavigací či pomocí rádiové antény poslouchat aktivitu Slunce. Program pro vás připravuje skupina vedoucích, zejména studentů vysokých škol přírodovědného zaměření.

Jak probíhá běžný den na expedici?

becvar.jpg
Expediční ráno začíná snídaní o půl jedenácté, následuje zpracování pozorování předešlé noci a přednáška. Kolem druhé hodiny je oběd. Den dále pokračuje osobním volnem a přednáškou. V 19 hodin je večeře a hned po ní se můžete těšit na přednášky zvaných osobností, z minulých let jmenujme např. Petra Kulhánka, Jiřího Grygara nebo Jiřího Dolejšího. Ihned po setmění začíná samotné pozorování. Přeje-li počasí, pozorujeme až do půl třetí ráno. Při nepřízni počasí pořádáme filmový večer nebo bojovou hru.

Samozřejmě nezapomínáme ani na letní radovánky jako koupání, toulky krajinou, volejbal, ping-pong, kroket a další. Vzhledem k blízkosti Krkonoš podnikáme rovněž expediční výpravy na Sněžku spojené s pozorováním nočního nebe i ranního rozbřesku.

Co se týče ubytování, každý účastník zodpovídá za své vlastní obydlí postavené na pozemku hvězdárny v podobě stanu. K dispozici je standardní sociální zařízení a sprchy s teplou vodou, dále je zde možnost používat několik počítačů s připojením na internet a wi-fi síť s pokrytím po celém pozemku hvězdárny.

Pokud vás láká strávit 16 letních dní netradičním způsobem, neváhejte nás kontaktovat na adrese expedice@astronomie.cz. Do kufru přibalte plavky, nadšení a touhu po dobrodružství. Dalekohled zajištěn pro každého účastníka!

Na setkání s vámi se teší Martin Rybář, hlavní vedoucí odborného programu. Více informací naleznete na stránce www.expedice.astronomie.cz.

Hlavním pořadatelem celé akce je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli jsou Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »