Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dovolená s dalekohledem 2011

Dovolená s dalekohledem 2011

Dovolená s dalekohledem
Dovolená s dalekohledem
... s meziplanetární hmotou pro majitele amatérské astronomické techniky

Dvacátý druhý ročník Dovolené s dalekohledem se bude konat na již tradičním místě v rekreačním středisku Melchiorova Huť. Po poměrně dlouhém a obtížném hledání se nám podařilo ukotvit Dovolenou s dalekohledem v této lokalitě, která svými parametry splňuje všechny naše základní požadavky. Akce proběhne ve dnech 20. - 27. 8. 2011.

Melchiorova Huť je rekreační středisko v příjemném a klidném prostředí uprostřed lesů mezi Úněšovem a Nečtinami (Plzeň-sever). Jeho zeměpisná poloha je 49°55'15" N; 13°07'52" E; 587 m.n.m. V blízkém okolí naleznete zaniklé hrady Březín a Malšín, zámky Bezdružice, Nečtiny a Manětín, klášter Teplá i tvrz Vlkošov. O něco dále lze navštívit světoznámé Konstantinovy Lázně. V dosahu jsou však i větší města jako Plzeň či Karlovy Vary.

Areál rekreačního střediska Melchiorova Huť nám bude plně k dispozici v závěru srpna, konkrétně od soboty 20. 8. do následující soboty 27. 8. 2011. Zachovali jsme tedy model, který se v předešlých letech osvědčil a podporovala jej většina účastníků.

Základní princip a poslání Dovolené s dalekohledem zůstávají samozřejmě zachovány. Dovolená s dalekohledem je určena majitelům amatérské astronomické techniky a jejich rodinám či přátelům. Přihlásit se samozřejmě může i jednotlivec. Dalekohled, příp. jiné měřicí zařízení astronomického charakteru, je pro účastníka, resp. celou jeho rodinu, jednou z důležitých podmínek účasti.

Smyslem týdenního setkání zájemců o astronomii a jejich rodin je umožnit jim společný pobyt pod tmavou noční oblohou. Ten je samozřejmě spojen s výměnou zkušeností a to nejen z konstruování amatérských dalekohledů, ale především z praktického pozorování, fotografování atp. Možnost účasti rodinných příslušníků (dětí, manželky, manžela, vnoučat atd., případně i přátel) pak skýtá naději, že rodina v tomto případě "nedoplatí" na náročného koníčka, ale naopak bude mít možnost seznámit se s astronomií blíže, podívat se na oblohu dalekohledem a navíc strávit osm prázdninových dnů v krásném a klidném prostředí. Vedle astronomického programu se dostane samozřejmě i na jiná témata. Paralelně s programem pro dospělé připravujeme i program dětský.

Vzhledem k situaci na obloze byl pro letošní Dovolenou s dalekohledem zvolen podtitul „s meziplanetární hmotou“. V dosahu středně velkých dalekohledů bude několik planetek, ale snad také komety C/2009 P1 (Garradd) a možná i C/2010 X1 (Elenin). Ještě stále aktivní, byť už jen doznívající, by měl být na začátku našeho pobytu i meteorický roj Perseid. Potěší nás i planety. Večer nízko nad obzorem zahlédneme Saturn, v noci uvidíme Jupiter, na ranní obloze se dočkáme i Marsu a za svítání Merkura. S ohledem na velice příznivou fázi Měsíce (nov 29. 8. 2011) nám svoji nádheru předvede i letní a později v noci i podzimní a zimní obloha s nepřebernou nabídkou objektů vzdáleného vesmíru. Ve dne jistě mnoho dalekohledů nasměruje svůj pohled na naši hvězdu – Slunce a možná i na planetu Venuši. K dispozici budou efemeridy a základní informace o různých pozorovatelských programech (zákryty hvězd tělesy sluneční soustavy, proměnné hvězdy,…). Jako každý rok bude asi největší atrakcí jasných večerů možnost, podívat se na různé nebeské objekty dalekohledy rozdílných typů a parametrů. Bude to určitě zajímavé srovnání, které každého obohatí o jinak nedostupné zkušenosti a povede jej k dalšímu zdokonalování či doplnění vlastní techniky.

V převážné části dne ponecháváme volnost individuálnímu rodinnému programu. Nabídku přednášek, besed a dalších akcí lze chápat jako alternativní podle počasí a Vašich zájmů. Pro zájemce budou připraveny nejen přednášky a promítání astronomických filmů, ale i tradiční aktivity, jakými jsou např. celodenní výlet, táborák, prodej publikací a obchodování na burze, kde každý bude moci přivézt a prodat cokoliv spojeného s astronomií. Kromě těchto akcí pro dospělé bude paralelně probíhat i táborová hra pro děti, sportovní i legrační zápolení, soutěže na přemýšlení a chybět samozřejmě nebudou ani oblíbené poledníčky a večerníčky.

Tábor je prakticky ze všech stran obklopen lesem a okolí skýtá výborné podmínky pro pěší turistiku i cykloturistiku. Autem či na kole je možné se vypravit do okolí, kde naleznete mnoho zajímavostí.

V areálu je k dispozici bufet a bar. Pro sportovní vyžití je možné využívat hřiště na házenou, volejbal, tenis a za poplatek také minigolf. Svůj prostor s houpačkami a pískovištěm si jistě rychle najdou i menší děti. Součástí služeb je i půjčovna kol (za poplatek) a sportovních potřeb. Ve společenské místnosti je připraven stůl na stolní tenis (určitě nebude chybět turnaj, takže pálky s sebou!), stolní kopaná, biliár, …. V případě zvláště teplého počasí jistě nezůstane bez povšimnutí venkovní bazén, který se nachází hned za západní branou areálu Melchiorova Huť.

Ubytování je zajištěno v dřevěných chatkách se třemi lůžky (1 lůžko a 1 palanda). Ve všech chatkách je elektřina. V samostatné přilehlé budově jsou WC, umývárna a sprchy s teplou vodou. Další ubytování je k dispozici v hlavní trojpodlažní zděné budově ve dvou až šestilůžkových pokojích. Na každém patře jsou společné WC, umývárny a sprchy. V samostatném křídle hlavní budovy je k dispozici jídelna, přednáškový sál a společenská místnost. Stravování je společné (snídaně, oběd, večeře). Specialitou Dovolené s dalekohledem je snídaně podávaná po velkou část dopoledne (8 až 10 hod) a za jasného počasí jednoduchá půlnoční večeře pro pozorovatele.

Tábor je oplocený s možností uzamčení všech tří vstupních bran. Dalekohledy budou umístěny na prostorné travnaté ploše – fotbalovém hřišti. Do tábora je přístup autem, je zde i možnost parkování (týdenní poplatek za auto je 100,- Kč). Nejjednodušší spojení hromadnou dopravou je přes Plzeň autobusy vyjíždějícími z Centrálního autobusového nádraží směrem na Karlovy Vary. Od vybraného spoje budeme organizovat dopravu auty organizátorů z Úněšova do Melchiorovy Huti. Totéž platí i o odjezdu účastníků. Tuto alternativu však je nezbytné uvést do přihlášky a následně přímo domluvit.

Jednotná cena za 8 pobytových dní (20. - 27. 8. 2011) je nezměněná ve výši 2800,- Kč. Částka zahrnuje ubytování včetně lůžkovin s povlečením, celodenní stravu, provozní náklady (zásobování, přednášky, ...), přítomnost zdravotnice v táboře, pojištění účastníků (na přihlášce musí být uvedeno Vaše rodné číslo - bez tohoto údaje organizátoři nemohou pojištění zajistit). Kvůli způsobu placení není možné brát ohled na pozdní příjezd či předčasný odjezd účastníků. V takovém případě bohužel nelze zaručit vrácení peněz za nevyužité služby.


Přihlášky přijímáme v elektronické podobě nebo poštou na níže uvedených adresách:

halir@hvr.cz
Hvězdárna, Voldušská 721, 337 11 Rokycany
Formulář přihlášky naleznete v příloze tohoto dopisu, respektive na stránkách Hvězdárny v Rokycanech: http://hvr.cz/


Přihlášku zašlete nejpozději do pátku 18. března 2011. U nezletilých účastníků požadujeme doprovod dospělé osoby. Mimořádně a po dohodě s organizátory lze takového účastníka přijmout i s písemným souhlasem jeho zákonných zástupců. Kapacita tábora je sice více než 100 lidí, ale berte v potaz skutečnost, že v minulém roce byl zájem vyšší než kapacita tábora. Není proto vyloučeno, že některé zájemce, kteří se přihlásí později, budeme muset odmítnout. Bude dbáno na pořadí došlých přihlášek.

Každý přijatý účastník (resp. jeho rodina) obdrží do konce března potvrzení přihlášky spolu s podrobnějšími pokyny a také informace o možných způsobech zaplacení zálohy (včetně platby na účet). Veškeré dotazy lze písemně, telefonicky nebo prostřednictvím elektronické pošty vyřídit na shora uvedených adresách.

Na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech najdete mapku a fotografie, pořízené při předešlých ročnících Dovolené s dalekohledem v Melchiorově Huti, stejně tak jako snímky ze starších ročníků Dovolené s dalekohledem, které se konaly v Pivoni a Zhořci.

Doufáme, že za pomoci Vaší dobré nálady, nadšení pro astronomii a dobrého počasí (které bohužel nejsme schopni garantovat a nelze je reklamovat) se Dovolená s dalekohledem 2011 vydaří a srdečně Vás na ni zveme.

Ke stažení: Přihláška (formát DOC, 25 kB; odeslat nejpozději do 18. března 2011!!!)




O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »