Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dva astronomické dalekohledy s vyspělou elektronikou v Přerově

Dva astronomické dalekohledy s vyspělou elektronikou v Přerově

atc-lx200s.jpg
V květnu 2007 bylo možné vidět v areálu u akciové společnosti ATC, Astro Telescope Company, a.s. v Přerově vedle sebe dva dalekohledy s vyspělou elektronikou s dalším příslušenstvím, včetně CCD a PC techniky.

Jedním byl nově dovezený MEADE 16" LX 200R GPS a je t. č. jediný největší astronomický dalekohled d 406 mm se zabudovaným systémem GPS v České republice a na Slovensku. Druhým dalekohledem byl shodou okolností jeho předchozí model stejných rozměrů s elektronikou, avšak bez GPS ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně, který zde byl na opravu optiky a elektroniky."

Zajímavostí u nově dovezeného dalekohledu MEADE 16" LX 200R GPS je to, že je vybaven systémem GPS a pro zcela automatický provoz postačí zapnutí jednoho tlačítka. Dalekohled si najde vymezovací polohy ve třech rovinách, provede zachycení signálu nejméně 4 družic družicového systému GPS, pozná tak, na jakém místě Země je, kolik je zde hodin, v jaké nadmořské výšce se nachází a sám se přesně ustaví. Astronom si pak již může zvolit jakýkoliv objekt z databáze 145 tisíc objektů a dalekohled se během několika vteřin požadovaným směrem nasměruje. Možnost ustavení pomocí jedné, dvou, nebo tří hvězd z vlastní databáze stále má, kdy je např. v místě, kde je velmi malý otevřený prostor pro zachycení družicového signálu. Dalekohled lze ovládat pomocí ručního ovladače Autostar II, který je propojen kabelem s hlavním panelem dalekohledu. Lze však i připojit speciální bezdrátový radiový dálkový ovladač, obdobný tomu, co existuje např. pro ovládání televize, avšak fungující i přes neprostupné překážky a na vzdálenost min. 30m. Připojení k PC dovoluje provádět ovládání na dálku, např. z 500m vzdáleného notebooku a nebo přes internet z jakékoliv části zeměkoule. Po připojení CCD kamery k dalekohledu tak může jiný uživatel, např. v USA, ve dne při zářícím Slunci pozorovat noční oblohu v Evropě a to i bez jakékoliv přítomnosti obsluhy u dalekohledu. Dnešní doba přináší vlivem dostupných technologií nové možnosti i pro vývoj přístrojů, které jsou i přesto pro běžného i technicky vzdělaného člověka považovány za sci-fi.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »