Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Edwin Hubble - 115 výročí narození

Edwin Hubble - 115 výročí narození

hubble_115.jpg
V sobotu 20. listopadu uplyne přesně 115 let co se narodil Edwin Powell Hubble, jeden z nejvýznamnějších moderních astronomů, vědec jehož jméno nese i nejslavnější kosmický dalekohled. Ten nám stejně jako on pomáhá pochopit principy fungování vesmíru.

Edwin Powell Hubble se narodil 20.listopadu 1889 v Marshfieldu (Missourii, USA). V roce 1910 sice zakončil vysokoškolská studia jako právník, ale ve stejnou dobu se začíná zajímat také o astronomii a matematiku. I přesto ještě dál pokračuje ve studiu práv se zaměřením na filozofii práva a to dokonce v Oxfordu (1910-1912). Po ukončení studií se vrací do Států a otevírá si soukromou právnickou praxi v Kentucky. Práce právníka jej však příliš nebaví. Praxi proto již v roce 1913 zavírá a začíná pracovat na observatoři Yerkes na Mt. Wilson.

Po začátku války se mladý Hubble dobrovolně hlásí do armády. Po krátkém vojenském vystoupení se v roce 1919 vrací opět na Mt. Wilson, kde studuje hlavně galaxie a mlhoviny. V roce 1940 je v Londýně odměněn Zlatou medaili Královské astronomické společnosti a o šest let později i Americkou presidentskou medaili za zásluhy. Edwin P. Hubble umírá 28.září 1953. Nikdo neví, kde je pochován, protože si přál, aby jeho pohřeb byl přísně utajen.

Jméno slavného amerického astronoma nese planetka č. 2069, kráter na Měsíci a také známý kosmický dalekohled, který byl vypuštěn 25.dubna 1990 a pracuje dodnes. Pokračuje tak v práci muže, jehož jméno nese.

Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »