Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Expedice LEPEX 2009

Expedice LEPEX 2009

Maximum Geminid v roce 2004. Autor: Fred Bruenjes.
Maximum Geminid v roce 2004.
Autor: Fred Bruenjes.
Vážení zájemci o meziplanetární hmotu. Srdečně Vás zveme na letošní LEtní Pozorovatelskou EXpedici (tedy LEPEX), organizovanou ve spolupráci s Astronomickým klubem Juraja Bardyho a Považským Osvetovým Strediskom. Expedice, zaměřená převážně na meteorické roje, se bude konat v dnech 24. července až 2. srpna (pátek - neděle) v obci Vrcheplá u Považské Bystrici. Program zahrnuje taktéž pozorování komet, astrofotografii a víkendový seminář se zaměřením na meziplanetární hmotu.


Program:

Pozorování meteorů bude hlavní náplní letošní expedice, a to každou jasnou noc. Pozorovatelskou skupinou bude vést Pavol Habuda. Pozoruje se ve skupině se zapisovatelem. Teoretická náplň zahrnuje frekvence rojů, zákresy, analýzu chyb pozorování a zákresů. Hlavní náplní bude společné pozorování s CCD kamerou. Cílem je porovnat výsledky obou metod a najít systematické rozdíly. K dispozici budou až 3 kamery. Bude se sledovat jak metodou IMO, tak nejspíš i metodou kruhů.

Fungovat tu bude také zácviková skupina zaměřená především na začátečníky se slabou znalostí oblohy. Naučíme se orientovat na obloze, poznávat souhvězdí, radianty a posuny radiantů. Zjistíme, co jsou IMO trojúhelníky a MHV.

Jakub Černý (jeden ze tří nejaktivnějších pozorovatelů komet za poslední roky v ČR) bude vést Praktikum pozorovatelů komet. Základem bude vysvětlit novým pozorovatelům metodu vizuálního odhadu jasnosti komety. Protože na obloze bude poměrně jasná kometa C/2006 W3 Christensen, budeme na ní testovat svoje dovednosti.

První víkend (25. - 26. 7.) je plánovaný seminář o meziplanetární hmotě. Definitivní program bude znám v půlce července, proto bude upřesněn později. Máme přislíbené přednášky o aktivitě komet, analýze dat z pozorování meteorů kamerami i o aktivitách v rámci Mezinárodního roku astronomie. V případě, že máte zájem přispět přednáškou nebo workshopem, prosím, kontaktujte nás.

V případě že by se byl předpovězen zákryt hvězdy planetkou, budeme jej pozorovat jak vizuálně, tak kamerami.

Doplňkový odborný program zahrnuje pozorování dalekohledy, fotografování a přednášky z vybraných témat týkajících se astronomie a přírodních věd.

Více informací a přihláška je ke stažení ZDE (PDF).




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »