Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Futurologický kongres na Parconu
Pavel Koten Vytisknout článek

Futurologický kongres na Parconu

Jak už se stalo pravidlem, na začátku prázdnin se koná v Chotěboři Festival Fantazie Avalcon. Letos je součástí česko-slovenského setkání Parcon. V rámci programu se uskuteční i tzv. Futurologický kongres s řadou přednášek věnovaných astronomii, kosmonautice i otázkám vývoje technologií a společnosti.

V loňském roce se v Chotěboři uskutečnil vůbec první Eurocon v našich zemích, který byl doslova nabitý množstvím nejrůznějších programů a také řadou zajímavých hostů ze zahraničí i domova. Letošní akce nebude sice dosahovat takových rozměrů, ale i tak jistě vyplatí přijet. I tentokrát je připraven bohatý program proložený zajímavými hosty. Z těch zahraničních můžeme jmenovat například anglického spisovatele Garryho Kilwortha či u nás velmi oblíbeného Rusa Kyra Bulyčeva. A jak už to bývá zvykem, jednou z řady programových linií je i Futurologický kongres, který je věnovaný trendů v technologiích a společnosti, kosmickým letům, internetu, počítačům, biotechnologiím, nanotechnologiím, lékařství, komunikacím, chemii, ...

Tradiční hostem Avalconů je Antonín Vítek, přední odborník na otázky kosmonautiky. Tentokrát pohovoří na téma havárie raketoplánu Columbia. Jeho přednáška přinese nejnovější podrobnosti o průběhu vyšetřování, poukáže na možné příčiny havárie a zamyslí se nad důsledek havárie pro budování ISS a kosmonautiku vůbec. Povídání o výstupech do volného kosmického prostoru si pro návštěvníky Parconu připravil Tomáš Přibyl, který rovněž patří mezi znalce oboru kosmonautiky. Jeho téma bude zahrnovat přehled a zajímavosti z historie výstupů do volného kosmického prostoru, montážní práce ve vesmírů při budování velkých a rozměrných konstrukcí. Bude se také věnovat rozdílům mezi jednotlivými typy skafandrů - letovým, pro výstupy do vesmíru, pro pobyt na jiných planetách.

Astronomická témata bude jako obvykle vyplňovat Pavel Koten. V jedné přednášce shrne to, co se dělo v uplynulých pěti letech s Leonidami. Ty připravili pro pozemšťany hned několik velkých představení v podobě meteorických dešťů, které neunikly pozornosti astronomů z celého světa. Jejich intenzívní studium přispělo k významnému pokroku ve znalostech těchto jevů. Ve druhé přednášce se přesuneme dále od Země. Příznivá pozice naší planety a Marsu umožnila vyslání dalších průzkumníků k rudé planetě. O které sondy se jedná, jak vypadají a co budou u Marsu dělat, to vše bude v této přednášce řečeno.

Karel Bačkovský sáhne do svého oboru a pohovoří na téma kosmického práva. Poukáže na důležité úmluvy a právní zvyklost, vysvětlí, co je vlastně míněno vesmírným prostorem a nebeskými tělesy v právním pojetí, jaký je režim těchto těles a vesmíru, kdo a jak je může využívat, jaké je právní postavení posádek kosmických lodí. Shrne dosavadní vývoj vesmírného práva. Větší prostor bude věnovat problematice právního režimu Měsíce. Zatímco vesmírné právo může řada lidí považovat za něco, co se jich netýká, v posledních letech velmi diskutované autorské právo už zdaleka ne. A tak kdo je už dnes autorem či se jím chystá stát, neměl by si nechat uniknout pořad Petera Szmudy na téma autorského práva, o jeho minulosti, současnosti a nejbližším vývoji.

Otázkou evoluce lidstva se bude zabývat Shimpi v povídaní nazvaném "Stanou se z nás Elfové?".

Jitka Sejvalová a Václav Fořtík zase pohovoří o našem a zahraničním školství v blízké budoucnosti, jaké jsou možné trendy, krize a prognózy.

Václav Fořtík připravil i dva oficiální testy IQ Mensy ČR pro osoby již od 9 let.

Petra a Lucie Lukačovičovi se budou věnovat maskám, jejich minulosti, současnosti a budoucnosti a trendům jejich vývoje.

A konečně, velmi atraktivní by mohla být diskuse na téma "Střetu civilizací" moderovaná opět Václavem Fořtíkem. Na čí straně stát až/jestli se to stane?

Festival Fantazei Parcon-Avalcon se uskuteční ve dnech 2. až 6. července v Chotěboři. Bližší informace na www.festivalfantazie.cz




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »