Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hubble má zdatného soupeře ve „šťastné kameře“

Hubble má zdatného soupeře ve „šťastné kameře“

lucky_hst.jpg
Některé pozemní dalekohledy dostanou nové příslušenství - „šťastnou kameru“ („Lucky Imaging system”), která umožňuje astronomům získat až 2krát ostřejší snímky hvězd než jsou ty od Hubbla.

Kamera „Lucky“ sice umí získat velmi ostré obrazy, ale Hubble Space Telescope pořizuje snímky z nejhlubšího vesmíru.

„Toto jsou vůbec nejostřejší obrazy, jaké byly kdy ať už ze Země nebo z vesmíru pořízeny,“ řekl astronom Craig Mackay (University of Cambridge, Anglie), vedoucí výzkumu.

Výsledky jsou zveřejňovány na webové stránce Institute Astronomy (University of Cambridge).

Astronomové se snaží získat co nejjasnější obrazy vesmíru. Ale zemská atmosféra je v neustálém pohybu a tato proměnlivost způsobuje nejen blikání (scintilaci) hvězd, ale také rozmazává objekty na snímcích.

Citlivé kamery by sice mohly zvítězit nad tímto atmosférickým rozostřením, ale samy produkují zrnitý „šum“, který může učinit snímky téměř nepoužitelnými. Kosmické dalekohledy (např. Hubble Space Telescope) se problému s atmosférou vyhýbají tím, že obíhají nad zemskou atmosférou, ale stojí miliardy dolarů.

Mackay a jeho tým (Institute Astronomy, University of Cambridge) se snažili vytvořit pozemní systém, který by odstranil rozostření snímků a byl by i finančně přijatelný.

Jejich nová kamera „Lucky Imaging system” pořizuje 20 snímků za sekundu a pak z desítek tisíců obrázků vybírá ty nejlepší, vzájemně je kombinuje a odstraňuje statický šum.

Astronomové kameru Lucky testovali na 5m palomarském dalekohledu. Snímky z observatoře jsou normálně 10krát méně detailní než z Hubbla, ale s novou kamerou Lucky astronomové vytvořili obrázky 2krát ostřejší než HST. Mackay vysvětlil, že toto hodnocení vychází z porovnání snímků kulové hvězdokupy M13, pořízené HST i Lucky (viz obrázek M13: vlevo – kamera Lucky, vpravo HST. Kredit: Craig Mackay/NASA).

„Snímek hvězdokupy nám ukazuje, že již nyní převyšujeme Hubbla, ale my si myslíme, že můžeme dělat obrázky ještě mnohem lepší,“ řekl Mackay. A ještě poznamenal, že Hubble je stále nenahraditelný, protože má lepší podmínky k tomu, aby dělal delší expozice a vytvořil „hlubší“ pohled do vesmíru.

Mackay je přesvědčen, že nejefektivnější použití nového systému Lucky bude u větších dalekohledů, protože pak se může používat i k pátrání po záhadné temné hmotě.

„Obrázky vesmíru mají extrémně vysokou kvalitu, ale jsou omezené velikostí dalekohledu,“ řekl Mackay. „Naše technika může velmi dobře fungovat, když je dalekohled větší než Hubble (2,4 m) a má lepší rozlišení.“

Jeden problém Mackayova „šťastná kamera“ Lucky má - musí být jasno a dostatek pozorovacího času, aby mohl vzniknou dostatek kontrastních snímků, které by převyšovaly Hubbla.

Zdroj: www.space.com




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »