Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdárna v Jindřichově Hradci slaví 55 let. V sobotu to připomene bohatým programem!
Jana Jirků Vytisknout článek

Hvězdárna v Jindřichově Hradci slaví 55 let. V sobotu to připomene bohatým programem!

Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci oslaví v sobotu 18. června 55 roků.
Autor: Eva Neureiterová

Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci zve širokou veřejnost na bohatý program k významnému půlkulatému výročí. V sobotu 18. června 2016 uplyne 55 roků od jejího založení. Program, který začne od 14 hodin, nabídne přednášky hned tří vzácných a významných hostů – Petra Horálka, Martina Jelínka a Jiřího Grygara – a bude přes další perličky plynule pokračovat k pozorování noční oblohy. Těšíme se na vás!

Už přes půl století…

V sobotu 18. června letošního roku to bude na den přesně 55 let od doby, kdy se poprvé otevřely pro veřejnost dveře okresní Hvězdárny v Jindřichově Hradci (1961). Tehdy ještě nenesla jméno významného astronoma Františka Nušla, kolem ní nebyly vzrostlé smrky, ani domky, město bylo ještě daleko a v jejím bezprostředním okolí byste našli pouze pole a později zahrádkářskou kolonii. Dokonce i první lampa, takový ten plechový trychtýř s obyčejnou žárovkou, co osvětlovala jen pár metrů pod sebou, byla od budovy hvězdárny hezkých pár desítek metrů daleko.

Dnes je tomu jinak. Hned vedle hvězdárny, bohu dík na severní straně, je sídliště, na jižní straně naštěstí jen nízké domky a světel je v okolí stejně jako všude, prostě bolest dnešní doby. Přesto ale se světlem nejsme na tom až tak špatně. Vidíme dobře Mléčnou dráhu i méně jasné objekty, jako je třeba Krabí mlhovina v Býku nebo galaxie ve Lvu. A to vše s radostí ukazujeme dětem zájmových kroužků a široké veřejnosti.

Bohatý program dne oslav!

Pozvánka na oslavu 55. výročí Hvězdárny Františka Nušla v Jindřichově Hradci. Autor: Hvězdárna Jindřichův Hradec.
Pozvánka na oslavu 55. výročí Hvězdárny Františka Nušla v Jindřichově Hradci.
Autor: Hvězdárna Jindřichův Hradec.
U příležitosti 55. narozenin Hvězdárny jsme tedy pro veřejnost připravili od 14. hodiny odpolední až do hluboké noci bohatý program. Bude-li pěkně v odpoledních hodinách, uvidíme Slunce. Od 16:00 začne triáda přednášek. Jako první představí své úžasné zážitky a fotografie ze severního i jižního nebe Bc. Petr Horálek, astronom, fotograf a cestovatel, s přednáškou „Lovy skvostů temné oblohy“. Následovat bude Mgr. Martin Jelínek, astronom a lovec gama záblesků za pomoci robotických dalekohledů, který nám právě o tomto povypráví v přednášce „Jak ulovit gama záblesk“. Blok přednášek uzavře RNDr. Jiří Grygar, CSc., astronom a popularizátor astronomie, s přednáškou „Knihy a hvězdy“.

Na večer připraveno pozorování planet

18. června večer sice bude sice rušit Měsíc ve vysoké fázi. Přesto ale, vydaří-li se počasí, budeme moci pozorovat hned tři planety: Jupiter, Saturn a Mars. Zejména Saturn se svými výraznými prstenci rozhodně potěší oko každého návštěvníka. Máte se tedy na co těšit. Samozřejmě nejen v rámci oslav, ale i nadále v létě pak tyto planety a spousta dalších objektů slibují možnost mnoha krásných zážitků z pozorování oblohy. Srdečně Vás zveme k návštěvě!

Kontakt a další informace

Mgr. Jana Jirků
Vedoucí Hvězdárny F. Nušla v Jindřichově Hradci
Email: jana.jirku@hvezdarnajh.cz nebo info@hvezdarnajh.cz
Mobil: 725: 763 207
Web: www.hvezdarnajh.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Hvězdárna v Jindřichově Hradci - webové stránky



O autorovi

Jana Jirků

Jana Jirků

Narodila se v Jindřichově Hradci a působí zde stále. Už jako dítě na základní škole se zajímala o astronomii a později začala navštěvovat jindřichohradeckou hvězdárnu. Nejprve amatérsky až do roku 1992, kdy měla být hvězdárna zrušena. Po záchraně hvězdárny v roce 1994 zde začala pracovat jako její vedoucí pracovník a je tomu tak dodnes. Věnuje se hlavně popularizaci astronomie - výuce školních děti v zájmových kroužcích astronomie, výukových programech pro školy a v pořadech, akcích a pozorováních pro veřejnost v návštěvních hodinách.

Štítky: Oslava, Výročí, Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci, František Nušl


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »