Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Jak by vypadala obloha ze dna oceánu?

Jak by vypadala obloha ze dna oceánu?

Řešení astronomické olympiády
Autor: Simona Beerová

Nejen na tuto záludnou otázku hledaly odpověď dvě desítky finalistů kategorie CD Astronomické olympiády od 9. do 11. května 2018 na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Ve finále zvítězila studentka Natálie Maleňáková ze Slovanského gymnázia v Olomouci, která si hravě poradila i s určováním zeměpisné šířky pomocí spektrometru.

Finalisté před budovou Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě Autor: Simona Beerová
Finalisté před budovou Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě
Autor: Simona Beerová
Soutěžní klání začalo ve čtvrtek dopoledne teoretickou částí. Jaká by byla jasnost Alcora s Mizarem, pokud bychom je nedokázali rozlišit jako vícenásobnou soustavu? Jak rychle obíhá Slunce okolo společného těžiště soustavy Slunce – Jupiter? Po obědě přišly na řadu praktické znalosti oblohy, objektů i astronomických přístrojů. Počasí tentokrát nepřálo ani jeden den, takže večerní pozorovací část byla zrušena. V pátek dopoledne zpracovávali finalisté data z pozorování exoplanety a planetky.

V rámci doprovodného programu čekala studenty projekce filmu o Jiřím Grygarovi, večeře v univerzitním Gastrocentru na Hradecké ulici. Páteční poledne patřilo prohlídce městského modelu Sluneční soustavy a objektu Hauerova.

Vítězové finále

Vítězové finále Autor: Vendula Doubravská
Vítězové finále
Autor: Vendula Doubravská
V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti děkana FPF SU v Opavě, prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

 

 

  1. Natálie Maleňáková, Slovanské gymnázium Olomouc
  2. Marco Souza de Joode, Gymnázium nad Štolou, Praha 7
  3. Martin Schmied, Gymnázium Jihlava

15. ročník vyvrcholí v Hradci Králové

Pět desítek nejlepších řešitelů ze základních škol a víceletých gymnázií se sjede ve čtvrtek 17. a v pátek 18. května 2018 do Hradce Králové. Finalisté kategorie GH budou soutěžit na hvězdárně a v planetáriu, finalisté EF na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové a v planetáriu. V rámci doprovodného programu navštíví letos finalisté Archeopark Všestary.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2017/18 probíhá její 15. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzal děkan FPF SU, prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, magistrátu města Opavy a firmy Model. Ústřední kolo kategorie CD by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě. Úlohy finále připravili Jakub Vošmera, Pavel Kůs, Martin Raszyk, Stanislav Fořt, Jan Kožuško, Ondřej Theiner a Tomáš Gráf. Zadání recenzovali Miroslav Randa a Michal Švanda. Porotci finále byli Miroslav Randa, Jan Kožuško, Martin Blaschke, Tomáš Gráf, Jakub Vošmera a Pavel Kůs.

Partneři finále

Kontatky a další informace

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 734 268 124

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Tel.: 776 200 522

Ing. Jaroslav Froulík
MŠMT, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Filosoficko-přírodovědecká fakulta Slezské Univerzity v Opavě
[3] Stránka s informacemi k finále kategorie CD



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »