Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Jarní astronomický den v Beskydech 30. dubna 2017

Jarní astronomický den v Beskydech 30. dubna 2017

Pozorování v Beskydské oblasti tmavé oblohy
Autor: Jan Kondziolka

Zveme Vás na již pátý ročník Jarního astronomického dne v Beskydech, který se letos odehraje v neděli 30. dubna 2017. Opět jsou provás připraveny zajímavé přednášky, během dne bude probíhat pozorování Slunce speciálními dalekohledy a pokud počasí dá, bude připravena komentovaná prohlídka oblohy s pozorováním astronomickými dalekohledy. Novinkou je také možnost zúčastnit se workshopu na téma časosběrné fotografie!

program

  • 15:30 - 16:00: Jakub Hutyra - Časosběrná fotografie - interdisciplinární lahůdka pro trpělivé.
  • 16:00 - 17:00: Ivo Míček - Asteroidy jako klíč k nové ekonomice ve Sluneční soustavě aneb "zelená" pro soukromníky.
  • 17:25 - 18:25: Sylvie Gorková - Největší astronomické omyly.
  • 18:30 - 19:30: Petr Wolf - Antropocén v Beskydech - úvahy o smyslu ochrany přírody.
  • Od 18:30 v malém přednáškovém sále bude pro zájemce workshop Jakuba Hutyry s názvem Začínáme s astrofotografií/časosběrnou fotografií, který může za příznivého počasí pokračovat praktikem, dle zájmu do pozdních hodin. Zájemci o tento workshop ať si rezervují místo na emailu kondziolkajan@seznam.cz.. Doporučená výbava je foťák, stativ a notebook.
  • Od 21 hodin pozorování noční oblohy dalekohledy.

Jarní Astronomický den v beskydech 30. dubna 2017. Autor: BOTO.
Jarní Astronomický den v beskydech 30. dubna 2017.
Autor: BOTO.
 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Beskydská oblast tmavé oblohy
[2] Oblasti tmavé oblohy na Astro.cz



O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.

Štítky: Beskydská oblast tmavé oblohy, Jarní astronomický den


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »